FAZ: Postcomuniștii atacă statul de drept

„Atacul la adresa statului de drept, pe care îl execută postcomuniștii în România, nu este cu mai puțin dramatic decât preluarea de către conservatorii naționaliști din Polonia și Ungaria a controlului asupra justiției”, scrie marți Reinhard Veser, ziarist la Frankfurter Allgemeine Zeitung, citat de Ziare.com

„În contextul crizelor de proporții cu care se confruntă în momentul de față Uniunea Europeană, evenimentele din România ar putea juca doar un rol secundar. Aceasta ar fi însă o greșeală. Căci atacul la adresa statului de drept, pe care tocmai îl executa postcomuniștii în România, nu este cu mai putin dramatic decât preluarea de căre conservatorii naționaliști din Polonia și Ungaria a controlului asupra justiției.

Comparativ cu aceste două țări, Comisia Europeană acordă puțină atenție actualității românești. Deși, față de București, CE se găsește într-o poziție mai bună decât față de Varșovia și Budapesta, dispunând de instrumentele MCV, potrivit tratatului de aderare din 2007, dat fiind că la acea vreme România avea deficite la capitolul statului de drept și nu era de fapt aptă de aderare.

Și datorită acestui mecanism de control, în România există de atunci o justiție independentă și în bună parte funcțională. Dacă Uniunea Europeană nu folosește cu fermitate acest instrument, el va deveni inoperant. Prin neimplicare, Bruxelles-ul va fi co-responsabil de anularea statului de drept în încă o țară membră a UE.”, susține Reinhard Veser.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.