Federația SANITAS amenință cu noi proteste ale angajaților din sănătate și asistență socială
Pe fondul accentuării nemulțumirilor angajaților din domeniile sănătate și asistență socială, determinate de discriminările salariale practicate de actuala guvernare, Consiliul Național al Federației SANITAS din România a analizat rezultatele negocierilor purtate în ultima lună cu reprezentanții puterii, subliniind faptul că promisiunile referitoare la modificările Legii–cadru a salarizării și ci cele privind noul Regulament de sporuri nu au fost și nu sunt respectate.
Ca reacție la nemulțumirile celor peste 100.000 de membri SANITAS din întreaga țară, membrii Consiliului Național SANITAS au votat, la data de 12.03.2018, programul de proteste din perioada imediat următoare:
- 20, 22, 27 și 29 martie – pichetarea Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Sănătății;
- miting de protest în a doua jumătate a lunii aprilie;
- în paralel, Federația SANITAS începe procedurile de declanșare a conflictului colectiv de muncă;
- organizațiile membre SANITAS strâng semnături pentru pregătirea grevei în sănătate și asistență socială.
Principalele revendicări ale Federației SANITAS sunt:
- Acordarea creșterilor salariale de la 1 martie 2018 pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.
- Renunțarea la plafonarea sporurilor, la nivelul de 30% pe ordonator principal de credite.
- Adoptarea Regulamentului de sporuri fără Anexa 10.
- Negocierea și încheierea Contractului colectiv de muncă la nivelul sectoarelor de activitate ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
- Recuperarea pierderilor de venituri cauzate de aplicarea noilor reglementări salariale de la 1 ianuarie 2018, respectiv de transferul contribuțiilor sociale în totalitate în sarcina angajatului.
Ca reacție la nemulțumirile exprimate de Federația SANITAS, Sorina PINTEA, ministrul Sănătății, a declarat că azi, 13.03.2018 va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanții SANITAS: „Eu cred că acțiunile de protest anunțate nu se justifică în condițiile în care salariile medicilor au crescut de la 1 martie a.c., la fel si veniturile nete. Ca ministru al Sănătății pot să vă asigur că sunt conștientă că avem nevoie de medici în țară pentru a putea asigura un act medical de calitate. Știu că există discuții și nemulțumiri legate de modul de aplicare a sporurilor. Am avut discuții cu ministrul Finanțelor pe acest subiect și trebuie totuși să înțelegem că statul român poate oferi astăzi un nivel de 30% al sporurilor în sănătate, la nivel de ordonatori principali de credite”.
Sursa foto: www.federatiasanitas.ro