Fifor insinuează că militarii nu ar trebui să îndeplinească ordinele șefului Statului Major decorat de Armata SUA

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, cataloghează drept delicată situaţia în care se află militarii români, în condiţiile în care mandatul şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă a fost prelungit de preşedinte, fără ca ministrul Leş să propună asta sau să existe un aviz de la premier.

„Trăim zilele acestea momente delicate pentru Armata României. Schimbarea şefului Statului Major al Apărării, indiferent cum se numeşte el, este un moment major pentru orice armată a lumii. Aşa cum este definit de lege, şeful Statului Major al Apărării este militarul cel mai înalt în rang din armată, el fiind, de facto, şeful militar. Lui i se subordonează toate celelalte categorii de forţe şi, vreme de patru ani, conduce armata. (…) Mandatul este limitat, în mod explicit, la patru ani. Cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Cel care generează înlocuirea şefului SMAP şi propune o nouă persoană pentru portofoliu, este ministrul apărării. Este strict atributul său”, a scris Mihai Fifor, pe Facebook, citat de Mediafax

Fostul ministru arată că legea stipulează şi cine poate ocupa această funcţie, respectiv locţiitorul şefului SMAP sau unul dintre cei trei şefi ai categoriilor de forţe.

„Propunerea trebuie avizată de primul-ministru, numirea fiind atributul preşedintelui statului. Eventuala prelungire trebuie să urmeze aceeaşi procedură. Legea e clară şi în acest sens. La ora aceasta, Decretul de prelungire a mandatului generalului Ciucă a fost publicat şi este în vigoare, fără vreo propunere din partea ministrului, fără aviz al Premierului. Situaţia creată pune Armata României şi ţara într-o situaţie imposibilă. Militarilor li se cere să continue subordonarea faţă de un şef al Apărării recuzat de ministrul sau, care a propus oficial un înlocuitor pentru viitorul mandat”, mai arată Mihai Fifor.

Acesta se întreabă retoric cum va putea colabora ministrul apărării, Gabriel Leş, cu şeful Statului Major pe care în acest moment îl consideră ilegitim şi în afara mandatului.

„Asta în condiţiile în care am preluat practic Preşedinţia Consilului Uniunii Europene, în cadrul căreia România este chemată să joace un rol esenţial pentru definirea viitorului relaţiei NATO-UE, relaţie vitală pentru apărarea colectivă. Ca să nu mai vorbesc de toate programele şi proiectele uriaşe aflate în derulare sau în curs de contractare. Sunt ani buni în care s-au construit relaţiile speciale pe România le are cu aliaţii săi şi, mai ales, cu partenerul strategic SUA. Un singur lucru nu i s-a putut vreodată reproşa României şi acest lucru a fost prestaţia din punct de vedere militar. (…) Cui foloseşte atragerea Armatei României în jocul politic, adevărata capcană-tentaţie otrăvită pentru orice militar?”, completează Fifor.

Fostul ministru mai arată că „derapajul trebuie oprit, e imperios revenirea la dialog instituţional, la spiritul legii, care reglează mecanismele extrem de fine ale instituţiei armatei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, referitor la prelungirea cu un an a mandatului şefului Statului Major al Apărării Nicolae Ciucă, că, din punctul său de vedere, nu poate fi sesizată Curtea Constituţională pentru că legea îi permite semnarea decretului de prelungire. premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, că decretul pentru prelungirea mandatului şefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, nu respectă condiţiile de legalitate şi creează premisele unui conflict juridic de natură constituţională.

Schimbarea șefului Statului Major al Armatei ar fi, conform unei declarații a lui Victor Ponta, o miză personală  a lui Dragnea deoarece generalul Ciucă se opune unor achiziții de armament cu dedicație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *