Fiona Hill: Ambasadorul american la UE, risc la adresa securităţii naţionale a SUA

Fiona Hill, o fostă consilieră în domeniul politicii externe a Casei Albe, şi-a exprimat îngrijorarea, într-o audiere în Congres în ancheta în vederea destituirii lui Donald Trump, cu privire la faptul că ambasadorul american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland poate reprezenta un risc la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, din cauza faptului că acesta era nepregătit pentru acest post.

Fiona Hill a dat ca exemplu faptul că oficiali români s-au prezentat la Casa Albă fără să stabilească o întâlnire, după ce Sondland le-a spus în mod repetat unor oficiali străini că pot face vizite când vor, dezvăluie The New York Times.

Fiona Hill şi-a prezentat aceste îngrijorări în cadrul unor audieri cu uşile închise în Camera Reprezentanţilor, săptămâna aceasta, în cadrul anchetei în vederea destituirii președintelui Trump, însă nu l-a acuzat pe Sondland că a pus în mod intenţionat Statele Unite în pericol, dezvăluie NYT, care citează două persoane la curent cu declaraţiile acesteia.

Grdon Sondland – un magnat în domeniul hotelier şi un donator important al lui Trump înainte să fie numit ambasador – se află la rândul său între oficialii chemaţi la audieri în ancheta în vederea destituirii cu privire la presiuni exercitate asupra unor oficiali ucraineni de a investiga rivali politici ai preşedintelui.

Departamentul de Stat a blocat iniţial audierea ambasadorului american la UE, ale cărui SMS-uri dezvăluite de congresmeni arată că acesta era la curent cu aceste presiuni.

Însă, după ce a primit o somaţie, avocatul lui Sondland a anunţat joi că clientul său se va prezenta la audieri în cele trei comisii însăcrinate cu ancheta.

Hill – fosta consilieră în probleme legate de Rusia a lui Trump – este primul oficial de la Casa Albă care a cooperat în ancheta democraţilor cu privire la scandalul ucrainean.

Potrivit NYT, ea l-a prezentat metaforic pe Sondland ca pe un şofer care conduce într-un loc necunoscut fără parapeturi şi fără GPS.

Ea a apreciat că, prin acţiunile sale, Sondland s-a făcut vulnerabil în faţa unor guverne din cauza lipsei sale de experienţă şi a subliniat că acesta şi-a folosit frecvent telefonul mobil personal în probleme diplomatice oficiale.

Ea a declarat, de asemenea, că Sondland a spus în mod repetat unor oficiali că pot vizita Casa Albă când vor ei, ceea ce a făcut, a dat ea exemplu, ca oficiali români să se prezinte la reşedinţa şefului statului fără o programare.

Ea le-a spus reprezentanţilor că Sondland le-a dat numerele de telefon ale unor oficiali americani unor străini – ceea ce reprezintă un risc în contraspionaj, mai scrie NYT, citat de site-ul Politico.

Fiona Hill a mai declarat că, împreună cu fostul său şef, John Bolton, fostul consilier în domeniul securităţii naţionale al lui Trump, au fost atât de îngrijoraţi de scandalul ucrainean încât au alertat juriştii Casei Albe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *