Firea, dată în judecată pentru mitingul din 10 august

Primarul Capitalei Gabriela Firea a fost acţionată în instanţă de grupul „Diaspora pentru Romania”, după ce Primăria nu a luat act de un protest declarat cu 9 luni înainte, transmite Mediafax. Protestul ar urma să aibă loc în 10 august 2019.

Grupul „Diaspora pentru România” susţine că a cerut pe 12 noiembrie aviz de la Primăria Capitalei pentru organizarea „Mitingului Diasporei” pentru data de 10 august 2019, pentru a evita situaţia creată la manifestarea din vara acestui an, când iniţial adunarea publică a fost refuzată, apoi a primit aprobare cu două zile înainte.

De această dată, reprezentanţii ONG-ului susţin că Primăria a comis un abuz, deoarece nu a răspuns în 48 de zile de la data depunerii notificării, deşi legea prevede un termen de 30 de zile.

„Am depus o cerere de chemare in judecată a Primarului General al Municipiului Bucureşti, la Tribunalul Municipiului Bucureşti pentru neîndeplinirea prerogativelor prevăzute de art. 4, art. 8 alin. (1) şi art. 15 lit. d din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice”, arată Tommy Tomescu, organizator principal şi persoană responsabilă cu conducerea adunării publice „Mitingul Diasporei”.

Reprezentantul „Diaspora pentru România” arată că Primăria Municipiului Bucureşti refuză să asigure premisele implementării măsurilor logistice necesare, astfel încât evenimentul să întrunească condiţiile cerute pentru desfăşurarea paşnică a adunării şi securitatea participanţilor.

ONG-ul a explicat că cererea a fost depusă cu 9 luni inainte pentru a evita apariţia unor noi violenţe de tipul celor apărute la manifestaţia de anul acesta.

„(Primăria – n.r.) a refuzat cu 2 saptămâni inainte (…) aprobarea mitingului din 10 August 2018, apoi s-a răzgândit (cand a înţeles că manifestaţia se va desfăşura oricum şi există riscul să fie acuzată de dezorganizarea rezultată). Apoi a comunicat că aprobă manifestaţia cu doar 2 zile înainte de desfăşurare, dar a găsit organizatori disponibili să accepte răspunderea (posibilii organizatori anteriori refuzând să mai accepte rolul de organizatori ai unei adunări care nu a putut fi pregatită din timp corespunzător din cauza refuzului iniţial al Primăriei Capitalei)”, mai arată ONG-ul.

Înainte de mitingul diasporei, din 10 august 2018, la care au avut loc violenţe între protestatari şi jandarmi, Primăria Capitalei a anunţat că evenimentul a rămas fără organizator. La rândul său, Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, organizatorul mitingului, a declarat la acel moment că nu îşi asumă protestul din 10 august, pentru că nu a semnat niciun protocol cu Primăria Capitalei, deoarece instituţia nu i-a transmis prin e-mail documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *