Firma denunțătorului Sorinei Pintea, exclusă pentru corupție de la contracte cu Banca Mondială, a încheiat, fără licitație, un contract de 2,7 milioane de euro cu Ministerul Transporturilor

Firma Tehnoplus Medical din București a încheiat un contract de tip acord-cadru în valoare de 2,7 milioane de euro pentru ”echipamente de protecție, substanțe dezinfectante și echipamente medicale pentru spitalele din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicațiilor”, potrivit anunțului de atribuire publicat în SEAP (sistemul electronic de achiziții publice) pe 9 mai 2020. 

Acordul cadru numărul 14043 a fost încheiat pe data de 3 aprilie 2020 și este valabil pe toata durata stării de urgență, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020. Deja compania a încheiat 2 contracte subsecvente în valoare de 70 de mii de euro.

Acordul cadru a fost acordat fără licitație, iar Ministerul transporturilor a justificat atribuirea „fără publicarea prealabilă a unei invitații la o procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” prin ”extrema urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”, adică de pandemia de coronavirus. 

Cine e firma Tehnoplus Medical.

Potrivit datelor de la Registrul comerțului, firma este deținută de omul de afaceri Octavian Niculescu.


Foto: Octavian Niculescu, director Tehnoplus Medical; Sursa: Romanian Business Leaders

Pe 5 mai 2017, Banca Mondială a exclus pentru practici de corupție, pe o perioadă de 2 ani, compania Tehnoplus Medical, de la contracte finanțate de această instituție finaciară. 

”Conform probelor identificate în cadrul cercetărilor, Tehnoplus a acordat ca mită suma de 168.860 euro în schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente. Aceste plăţi constituie o practică inacceptabilă, penalizată prin sistemul de sancţiuni al Grupului Banca Mondială”, se arată în comunicatul Băncii Mondiale. 

Excluderea de la contracte finanțate de Banca Mondială nu a fost o problemă însă pentru statul român, care i-a acordat numeroase contracte firmei lui Niculescu în perioada în care compania a fost pe lista neagră a instituției financiare internaționale. 

Din mai 2017 până în mai 2019, firma Tehnoplus Medical figurează în SEAP cu 37 de contracte cu statul român, în principal cu spitale din întreaga țară. Câteva exemple:

27 martie 2019: Contract de peste 100.000 de euro cu Compania Municipală Consolidări pentru livrarea a 2 mașini de spălat instrumentar medical, a unei mașini de curățat cu ultrasunete și a unui aparat de verificare curățare instrumentar.

12 decembrie 2018: contract în valoare de peste 64.000 de euro încheiat cu spitalul MAI ”Dimitrie Gerota”pentru livrarea unor paturi medicale de terapie intensivă.

24 septembrie 2018: contract de 50 de mii de euro cu Spitalul militar din Timișoara pentru livrarea a 15 console gaze medicinale, de perete, pentru ATI.

9 august 2018: Administrația spitalelor și serviciilor medicale București (ASSMB) a cumpărat de la firma lui Octavian Niculescu echipamente medicale, precum ”sterilizator cu abur pentru biberoane”, ”mașină de spălat biberoane”, în valoare de aproape 200 de mii de euro, pentru spitalul de pediatrie “Dr. Victor Gomoiu”.

28 iunie 2018: Spitalul Cantacuzino din București a cumpărat de la firma Tehnoplus mașini de spălat a instrumentarului medical în valoare de peste 130 de mii de euro.

Cine e patronul Octavian Niculescu.

Potrivit unor surse judiciare, este cel care a denunțat-o la DNA pe fosta ministră PSD a Sănătății, Sorina Pintea, fost manager al Spitalului din Baia Mare. 

Firma de la reprezentanții căreia ar fi primit Sorina Pintea mită 10.000 de euro și 120.000 lei este Hospital Technical Solutions din București. Firma încheiase un contract de achiziții cu spitalul din Baia Mare. Sumele reprezentau un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, potrivit DNA.

Potrivit SEAP, pe 12 februarie 2019, spitalul din Baia Mare a încheiat un contract în valoare de aproape 2,3 milioane de lei, adică aproape 500.000 de euro, pentru “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”. Contractul a fost atribuit prin selecție de oferte, fără licitație deschisă.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Hospital Technical Solutions din București este deținută de Gheorghe Aurel Dobrescu, Costin Dumitru, Daniela-Anca Neagoe și Gheorghe Tîmpu. Până la data de 31 decembrie 2019, printre acționari s-a numărat și Constantin Moise, care a doua zi, pe 1 ianuarie 2020, a fost înlocuit și din calitatea de administrator al firmei cu Valentin Schnaider.

Potrivit Linkedin, Constantin Moise și Valentin Schnaider au fost angajații lui Octavian Niculescu la firma Tehnoplus Medical. 

Din pricina problemelor cu Banca mondială, Niculescu ar fi pus pe picioare noua firmă, controlată însă de el prin foștii săi angajați, tocmai ca să își piardă urma, au explicat surse judiciare pentru Newsmaker.ro. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *