Firma familiei ministrului Finanțelor, Dan Vîlceanu, ajuns din lider al TSD Gorj secretar general al PNL, o căpușă a Complexului Energetic Oltenia. Afaceri în asociere cu firmele lui Nicu Sarcină, anchetat de DIICOT

Firma mamei ministrului de Finațe, proaspăt ales secretar general al PNL, Dan Vîlceanu,  –  considerat mâna dreaptă a premierului Florin Cîțu – face afaceri cu Complexul Energetic Oltenia (CEO), în asociere cu o firmă controlată de afaceristul gorjean Nicu Sarcină, anchetat de DIICOT.

Din aprilie acest an, CEO este condus de Daniel Burlan, un fost director al companiei de pe vremea PDL, când se numea Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

Burlan a fost susţinut pentru conducerea CEO chiar de către deputatul PNL Dan Vîlceanu. „Burlan a eficientizat SNLO. Asta vrem să facă şi acum cu CEO”, declara Vîlceanu despre Burlan în noiembrie 2020.

În trecut, potrivit presei locale, Burlan a fost susţinut pentru şefia SNLO de Ionel Manţog, fostul baron portocaliu condamnat pentru corupţie, şi de Marin Condescu, fost sindicalist din minerit şi preşedinte la echipa de fotbal Pandurii Târgu Jiu, condamnat, de asemenea, penal. Inclusiv, Burlan a fost reţinut în 2014 într-un dosar penal, nefinalizat însă nici acum.

În plus, între 2016 şi 2017, când a plecat de la CEO, Daniel Burlan a fost angajat la firma patronată de ginerele afaceristului Nicu Sarcină.

De observat şi că firma mamei deputatului PNL Dan Vîlceanu  a câştigat contracte cu CEO inclusiv acum, după numirea directorului Daniel Burlan, susţinut de Vîlceanu.

Mai trebuie precizat că CEO are o situaţie extrem de dificilă şi a beneficiat recent de un ajutor de stat de 241 milioane de euro.

Cine e deputatul PNL Dan Vîlceanu

Este considerat mâna dreaptă a premierului Florin Cîțu, a fost numit de aceste ministrul Finațelor . 67 de lideri PNL din echipa lui Florin Cîțu – printre care Emil Boc, Rareș Bogdan, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău – i-au cerut președintelui PNL Ludovic Orban să îl accepte pe Dan Vîlceanu ca ministru al Finanțelor.


Foto: Dan Vîlceanu, alături de Florin Câţu şi Emil Boc; Sursa: Facebook

Potrivit CV-ului, Dan Vîlceanu provine de la PSD, unde în perioada 2006-2009 a fost șef la TSD Gorj. A plecat apoi la PDL unde a ajuns președinte al filialei, în 2013. Fuziunea cu PNL din 2015 l-a adus în poziția de lider al PNL Gorj. Acum este deputat și ministrul de Finațe. la Congresul PNL l-a susținut pe Cîțu și a candidat la postul de secretar general.

Vîlceanu a fost economist la firma familiei, Trefo SRL, în 2004. În 2006, era director economic la firma Rominex Mining Engineering SA, iar în 2016, din nou, la Trefo SRL, de această dată, director economic.

Trefo SRL este firma familiei deputatului Dan Vîlceanu și are numeroase contracte cu statul. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului Trefo SRL este deținută în acte de Elisabeta Vîlceanu, 68 de ani, din Târgu Jiu, mama deputatului PNL de 42 de ani.

Rominex Mining Engineering SA este însă chiar firma deputatului PNL Dan Vîlceanu. El controlează un pachet de 65 % din acțiuni, în vreme ce asociatul lui, Teofil Ghirasim, deține 35 %. Vîlceanu este și administrator la firma Rominex Mining Engineering SA. Această firmă nu figurează însă cu afaceri cu statul.

Contractele cu statul ale firmei Trefo SRL din Rovinari.

Firma deținută în acte de mama deputatului PNL are contracte în special cu Complexul Energetic Oltenia pentru livrarea de diverse piese sau materii prime. Este o veritabilă căpușă a combinatului. Deputatul Dan Vîlceanu susţine însă că acum nu mai are nicio legătură cu firma părinţilor săi.

Spre exemplu, în aprilie 2019, Trefo SRL, singură sau în asociere cu alte firme, a încheiat 6 contracte de tip acord cadru (abonament pe o perioadă determinată) cu valoare maximă de peste 1,1 milioane de euro fără TVA pentru furnizarea de ”bare și palete cu acoperire dură mori SET”, ”blindaje de colț durificate mori”, ”blindaje carcasă alimentare SER” sau ”echipamente arbore SER”.

În septembrie 2019, Trefo SRL, în asociere cu alte firme, a încheiat alte 2 noi contracte cu valoare maximă de peste 600.000 de euro cu Complexul Energetic Oltenia.

Firma mamei deputatului PNL Dan Vîlceanu şi-a adjudecat contracte cu CEO inclusiv după numirea în aprilie a directorului Daniel Burlan, susţinut de Dan Vîlceanu.

De exemplu, pe 7 iulie 2021, Trefo SRL a semnat un contract de aproape 80.000 de euro cu CEO pentru demontarea, confecţionarea şi montarea unei structuri de susţinere la banda transportoare de la Sucursala Electrocentrale Rovinari.

Afaceri în asociere cu firmele lui Nicu Sarcină

În februarie 2021, Trefo SRL – în asociere cu Grupul Reparaţii Industriale si Montaj Excavatoare X din Sectorul 5, București, Artego din Târgu-Jiu și M.A.R.S.A.T. SA din Târgu-Jiu – şi-a adjudecat un contract de peste 1,2 milioane de euro, tot cu Complexul Energetic Oltenia, pentru ”demontarea, transportul, reparația generală, modernizarea și dispecerizarea transportoarelor cu bandă TB1 și T204 în depozitul nou de cărbune al Carierei Roșia”.

Compania Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X, este deținută de fiica lui Nicu Sarcină, un afacerist din Gorj, anchetat de DIICOT, o cunoștiință mai veche a newsmaker.ro.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X SRL este deținut de Nicoleta-Liliana Zgripcea-Sarcină, 31 de ani, din Târgu Jiu, fiica afaceristului Nicu Sarcină, patronul grupului Succes. Co-acţionar este Elena-Ana Buzatu, 46 de ani, din localitatea Bălănești, județul Gorj.

Cine e afaceristul Nicu Sarcină zis ”Tati”

Nicu Sarcină este considerat unul dintre cei mai bogați gorjeni. A fost și cel mai mare angajator din zonă, cu 10.000 de salariaţi. Potrivit topului 300 Capital din 2012, Nicolae Sarcină avea o avere de 55-56 de milioane de euro. Prin compania Succes Nic Com, aflată acum în insolvență, afaceristul controla lanțul de supermaketuri Succes, dar și mai multe benzinării.


Foto: afaceristul Nicu Sarcină; Sursa: pandurul.ro

Potrivit presei locale, Sarcină mai deține exploatări forestiere, brutării, carmangerii, trust de presă (ziarul Impact, postul local de televiziune Acces Tv, radio Omega), şcoală auto, firme de pază, reparaţii utilaje miniere, producţie publicitară sau construcţii.

Afacerile cele mai prospere ale lui Nicu Sarcină au fost însă cele cu statul, prin lucrări de reparații la Complexul Energetic Oltenia, dar și servicii de deszăpezire în județul Gorj. Firmele controlate de el au vândut instituțiilor publice produse de panificație și carmangerie sau lemne de foc.

Potrivit Gazetei Sporturilor, Nicu Sracină este și finanțatorul echipelor de Liga 2, Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii.

În urmă cu 12 ani, întrebat de jurnaliști cum a reușit să clădească un imperiu, Nicu Sarcină a povestit că a început în anii ”90 culegând fragi și castane, împreună cu bunica lui. Așa și-ar fi cumpărat un Aro și a deschis un mic magazin.

Căsătorit cu o judecătoare

Nicu Sarcină este căsătorit cu judecătoarea Laura Sarcină de la Tribunalul Gorj, fosta procuroare Laura Gherghe. Potrivit declarației de avere a judecătoarei din 2017, cei doi au averea partajată.

Potrivit unei filmări Pro TV, acum câţiva ani, omul de afaceri a fost filmat în timp ce ar fi încercat să mituiască un poliţist ca să nu îi dea amendă pentru depăşirea vitezei legale, sub privirile soției, pe atunci, procuroare.

În 2006, Nicu Sarcină se lăuda în presa locală că a petrecut un revelion la Cheile Buții, unde era și Traian Băsescu.

Vizat de un dosar penal la DIICOT

Grupul de firme Succes, controlat de omul de afaceri Nicolae Sarcină, este în vizorul DIICOT, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. În noiembrie 2014, procurorii DIICOT Craiova au facut 19 perchezitii în Ilfov, Dolj, Gorj și Cluj, la sedii ale unor firme, într-un caz în care sunt vizate 7 persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de 7 milioane de euro. Deși e de 7 ani în anchetă, cazul nu este soluționat nici acum.

Trefo, asociată cu alte căpuşe ale CEO

O altă firmă din asocierea cu Trefo SRL este M.A.R.S.A.T. SA din Târgu-Jiu. Este controlată de acționarul majoritar Gheorghe (Bebe) Velican, o altă căpușă cu contracte cu Complexul Energetic Oltenia, dar şi sau cu fostul Complex Energetic Turceni. Presa locală relatează despre prietenia dintre Bebe Velican şi fostul director al Complexului Energetic Turceni, Octavian Graure, pus în funcție de fostul baron PDL de Gorj, Ionel Manțog, condamnat penal.

Complexul Energetic Oltenia, condus de omul susţinut de Vîlceanu

CEO este cel mai mare producător de energie pe bază de cărbune din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei.

Din aprilie 2021, este condus de Daniel Burlan, un fost director de pe vremea PDL susţinut de deputatul Dan Vîlceanu. „Burlan a eficientizat SNLO. Asta vrem să facă şi acum cu CEO”, a declarat Vîlceanu citat de gorjonline.ro.

În trecut, Burlan era considerat omul lui Manțog, aflat încă la butoane în Gorj. Potrivit CV-ului, în martie 2005, Daniel Burlan a fost propulsat din poziţia de director adjunct la Exploatarea Minieră de Cariere Motru în poziția de director tehnic al Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO). În acea vreme, Ionel Manțog era secretar de stat în Ministerul Economiei și lider al PDL Gorj.


Foto: Daniel Burlan, actualul director CEO, pe vremea PDL; Sursa: scandaldegorj.ro

În februarie 2006, Burlan a ajuns director general al SNLO cu susținerea lui Manțog și a ocupat această funcție timp de un an și două luni, după care a revenit pe poziția de director tehnic.

În ianuarie 2009, a fost din nou propulsat în funcția de șef al SNLO, în vreme ce Manțog ocupa postul de director general al CE Turceni. Ministru al Economiei era Adriean Videanu.

Angajat la o firmă a lui Nicu Sarcină

În martie 2016, Burlan a părăsit Complexul Energetic Oltenia și s-a  angajat administrator la Har Trans SRL, o firmă unde acţionar era pe atunci Alin Zgripcea, ginerele afaceristului Nicu Sarcină.

Burlan a părăsit poziţia de administrator al Har Trans SRL în octombrie 2017, când a revenit în cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Reţinut în dosarul “Masa caldă”

Actualul director al CEO, Daniel Burlan, a fost anchetat, dar apoi scos de sub urmărire penală în dosarul fostului sindicalist din minerit şi fost preşedinte la Pandurii Târgu Jiu, Marin Condescu. În acest dosar, Condescu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

În septembrie 2014, într-un alt dosar, supranumit „Masa Caldă”, Daniel Burlan a fost chiar reţinut pentru delapidare. Cât era director la SNLO, Burlan  ar fi aprobat ca sportivii de la Minerul Motru să ia masa la Unitatea Cazare Cantine Motru, unde mâncu minerii, fără să existe un contract. Firma ar fi decontat din banii minerilor şi cheltuielile cu diverse petreceri ale directorilor. Prejudiciul era estimat la 2,8 milioane de lei. Burlan a fost trimis în judecată în acest caz, dar până la urmă cazul a fost restituit procurorilor.


Foto: Daniel Burlan, reţinut în 2014; Sursa: scandaldegorj.ro

Context. Complexul Energetic Oltenia se află într-o situație financiară dificilă. În martie acest an, a obţinut un ajutor de stat de la Guvern de peste 241 de milioane de euro pentru achiziția de certificate de emisii de gaze cu efect de seră pentru producția de energie a anului trecut. Vezi ordonanţa de urgenţă a Guvernului Cîţu aici.

În februarie anul trecut, CE Oltenia a mai primit un ajutor de stat de 1,2 miliarde lei. Pe 5 februarie acest an, Comisia Europeană a anunțat că a deschis o investigație pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia, prevăzute în planul de restructurare a companiei, sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate. Comisia a arătat că are îndoieli atât cu privire la legalitatea planului, cât și privind șansele de reușită ale acestuia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *