Fitch înrăutăţeşte perspectiva ratingului SUA, din cauza efectelor pandemiei

Headquarter Fitch Ratings Manhattan, Financial District, NYC, . Credit: ImageStockArt/face to face

Agenţia de evaluare financiară Fitch a menţinut la „AAA” ratingul atribuit Statelor Unite dar a înrăutăţit perspectiva de la stabilă la negativă, citând adâncirea deficitului pentru a finanţa măsurile de stimulare menite să combată efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), informează Reuters.

Agenţia a apreciat că înrăutăţirea perspectivei reflectă „deteriorarea finanţelor publice ale SUA şi absenţa unui plan credibil de consolidare”.

Datoria şi deficitul, care începuseră deja să crească înainte de pandemie, au început să erodeze tradiţionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentală a SUA, cea mai ridicată în rândul ţările care beneficiază de rating „AAA”, ar urma să depăşească 130% din PIB până în 2021, avertizează Fitch.

În iunie, agenţia de evaluare financiară Moody’s a confirmat la „AAA” ratingul atribuit Statelor Unite, cu perspectivă stabilă. Standard & Poor’s, care a retrogradat calificativul SUA la „AA plus” în 2011, atribuie o perspectivă stabilă ratingului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *