Fiul fostului dictator Gaddafi, vizat de un mandat de arestare în Libia, după dezvăluirile BBC despre operaţiunile grupului de mercenari ai lui Putin

Procurorii din Libia au emis un mandat de arestare pe numele lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul dictatorului defunct Muammar Gaddafi, pentru acuzaţii de legături cu mercenarii grupului rus Wagner, relatează BBC.

Informaţia a fost dezvăluită după ce BBC a difuzat o investigaţie amplă a operaţiunilor conduse de grupul Wagner în Libia, anchetă bazată de documente de pe o tabletă pierdută de un combatant şi liste de cumpărături pentru echipamente şi arme aflate în dotarea armatei ruse. Mandatul a fost emis de procurorul libian Mohammed Gharouda pe 5 august şi dezvăluit după difuzarea investigaţiei BBC asupra misiunii Wagner în Libia. Mercenarii Wagner aveau hărţi ale liniilor de front cu marcaje ale unor ţinte şi puncte de amplasare a unor mine.

Potrivit mărturiilor unor localnici şi a doi foşti recruţi, aceşti „profesionişti ai războiului” au ucis prizonieri şi civili şi nu aveau un cod de conduită. Identificat pentru prima dată în luptele cu separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, în 2014, grupul de mercenari Wagner a operat în zone de conflict din Siria, Moazambic, Sudan şi Republica Centrafricană.

Saif al-Islam Gaddafi, care a studiat la London School of Economics, a fost considerat o speranţă pentru reformarea Libiei după dictatura de 40 de ani a tatălui său şi un potenţial succesor la putere. În 2011 însă, el s-a alăturat forţelor guvernamentale care au reprimat sângeros revoltele populare. Capturat de rebeli în 2011 şi închis în oraşul Zintan, situat la sud-vest de Tripoli, a fost eliberat şase ani mai târziu. El a fost condamnat la moarte in absentia de către un tribunal din Tripoli şi a fost declarat vinovat de crime împotriva umanităţii de către Curtea Internaţională de Justiţie. Nu a mai fost văzut public de mulţi ani şi se presupune că s-ar ascunde în Zitan, după cum au dezvăluit unele surse.

În timpul investigaţiei care a stat la baza documentarului său despre operaţiunile grupului Wagner în Libia, jurnaliştii au aflat de la oficialii de informaţii libieni despre conexiunile lui Gadaffi cu Moscova, iar aceştia l-au descris drept „candidatul favorit al Rusiei la conducerea Libiei”. Oficialii libieni l-au investigat pe Maxim Şugalei, un cetăţen rus arestat în mai 2019 la Tripoli pentru acuzaţii de spionaj şi care a fost suspectat că lucrează pentru Evgheni Prigojin, un oligarh apropiat de regimul de la Kremlin, în cadrul unei campanii de influenţare a alegerilor în scopul instalării lui Gaddafi. Asta se întâmpla în cursul ofensivei generalui Haftar asupra capitaliei Tripoli în aprilie 2019.

Potrivit unor relatări, Şugalei, care era însoţit de un translator, l-a întâlnit personal pe Gaddafi în Libia. Rusia a produs două filme legate de arestarea acestui spion prezentat ca „erou rus” şi în care Gaddafi e numit „salvatorul Libiei”. Libia a format un nou guvern la începutul lui 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *