Flota rusă a Mării Negre a elaborat un plan de reacţie la crize. Senatori americani îi cer lui Trump „măsuri dure” contra Rusiei în Marea Neagră

Flota militară rusă a Mării Negre a elaborat un plan de reacţie la crize, ca efect al incidentului naval produs în noiembrie în Marea Azov, anunţă armata rusă, citată de agenţia Tass.

„A fost elaborat un plan de acţiune al Flotei ruse a Mării Negre pentru a răsopunde la situaţii de criză, scopul fiind apărarea frontierei de stat în Crimeea. Planul a fost adoptat cu aportul Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi al regiunii Krasnodar”, a declarat joi Timur Riazanov, un comandant militar regional.

După incidentul din Marea Azov, Rusia a trimis o corvetă echipată cu rachete de croazieră Kalibr în baza navală de la Sevastopol, în provincia Crimeea, anexată de la Ucraina în anul 2014. Anterior, Statele Unite au decis să trimită o navă militară în Marea Neagră. Statele Unite au efectuat şi un zbor „extraordinar” deasupra Ucrainei, în cadrul Acordului „Ceruri deschise”, pentru reafirmarea angajamentului faţă de această ţară după incidentul militar ruso-ucrainean din Marea Neagră. „Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de acţiuni din ce în ce mai provocatoare şi ameninţătoare”, a anunţat Departamentul american al Apărării. „Statele Unite vor o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât continuă acţiunile ilegale şi destabilizatoare în Ucraina şi în alte zone”, a subliniat Pentagonul.

Instanţe judiciare din Crimeea au decis plasarea în arest preventiv timp de 60 de zile a celor 24 de militari ucraineni capturaţi de Rusia în incidentul naval produs în Marea Azov. Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) susţine că navele militare ucrainene Berdiansk, Nikopol şi Iani Kapu au pătruns neautorizat în apele teritoriale ruse, ignorând somaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre cele trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 24 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014.
Advertisement

Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei şi a instituit Legea marţială timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia. Statele Unite, Uniunea Europeană şi NATO au criticat Rusia şi au cerut măsuri pentru detensionarea situaţiei.

Pe de altă parte, peste 40 de senatori americani îl îndeamnă pe liderul de la Casa Albă să desfășoare o amplă operațiune contra Rusiei în Marea Neagră. Un document în acest sens a fost semnat de 41 din cei 100 de senatori din SUA.

Senatorii cer lui Donald Trump să discute cu aliații europeni despre o posibilă operațiune de stopare a acțiunilor Rusiei în Marea Neagră. În document se vorbește despre „o reacție dură la tentativele Rusiei de a submina suveranitatea unor state”.

Senatorii americani mai cer NATO să-și sporească prezența în Marea Neagră, iar țărilor UE să nu permită navelor rusești accesul în porturile lor pentru a suplini rezervele de combustibil, apă și hrană.

Documentul îl mai îndeamnă pe Donald Trump să susțină modernizarea și dotarea Armatei ucrainene.

Liderul de la Casa Albă mai este îndemnat să impună noi sancțiuni contra Rusiei pentru atacul din Marea Neagră din 25 noiembrie. Amintim că atunci, flota rusă a atacat navele ucrainene și a capturat trei dintre acestea cu tot cu echipaje.

La 19 decembrie, secretarul Consiliului Suprem de Securitate de la Kiev, Alexandr Turcinov a declarat că navele ucrainene vor folosi în continuare strâmtoarea Kerci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *