Flota rusă din Crimeea supraveghează navele NATO ce participă la exerciții în Marea Neagră, între acestea și Fregata “Regele Ferdinand”
Flota rusă din Marea Neagră, cu baza la Sevastopol , a început supravegherea unui grup de nave NATO, care a intrat joi în apele Mării Negre, informează agenţia de presă rusă RIA Novosti.
Este vorba de două nave din cel de-al doilea grup naval permanent al NATO (SNMG2) – fregata marinei regale canadiene „Toronto” şi fregata marinei spaniole „Santa Maria”. De asemenea, joi a intrat în Marea Neagră şi distrugătorul marinei olandeze „Evertsen”. Acestea sunt însoţite de fregata turcă Yildirim. Fregata “Regele Ferdinand” s-a integrat în gruparea NATO care efectuează misiuni de supraveghere în Marea Neagră până pe data de 18 aprilie, acestea fiind realizate pentru întărirea măsurilor de descurajare a provocărilor la adresa securităţii în regiune.
Potrivit unui comunicat al Forţelor Navale, fregata “Regele Ferdinand” a plecat din portul militar Constanţa, pentru a se integra în gruparea navală permanentă NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), din care mai fac parte nave militare ale Canadei, Olandei, Spaniei şi Turciei.
Gruparea navală NATO va desfăşura, până la data de 18 aprilie, misiuni de supraveghere maritimă în Marea Neagră, pentru întărirea măsurilor de descurajare a provocărilor la adresa securităţii în regiune, dar sunt prevăzute şi escale în porturile Trabzon (Turcia), Constanţa şi Poti (Georgia), pentru refacerea capacităţii de luptă.
Operaţiunea de supraveghere a grupului naval al Alianţei Nord-Atlantice este realizată de navele rusești „Ivan Hurs” şi „Vasili Bâkov” din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră.
Comandamentul naval unificat al Alianţei a explicat prezenţa mai multor nave în apele Mării Negre prin faptul că acestea urmează să participe la exerciţiul anual SEA SHIELD şi în scopul unor antrenamente pentru o mai bună coordonare cu ţările partenere Ucraina şi Georgia.
Experţi ruşi, citaţi de portalul Gazeta.ru, au apreciat că această acţiune a NATO este destinată să demonstreze sprijinul Occidentului pentru actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat în alegerile de duminică.
Situaţia din regiunea Mării Negre s-a tensionat, în special, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014 şi militarizarea puternică a acesteia.