Foame de bani! Statul a împrumutat încă 1,2 miliarde de euro la dobânzi din ce în ce mai mari

Foamea de bani a statului este din ce în ce mai mare Ministerul Finanțelor împrumutând în octombrie încă 1,2 miliarde de euro (5,68 miliarde de lei) de pe piața internă. Cu doar o lună înainte, în luna septembrie, statul a împrumutat încă 4,17 miliarde de lei.

Dobânzile la care statul se împrumută sunt în creșetere semnificativă din cauza factorilor interni, constanta nevoie de bani a statului, dar și celor externi, creșterea dobânzilor în SUA, volatilitatea în creșetere de pe piețele bursiere, tensiunile internaționale legate de comerț și taxe.

Potrivit datelor consultate de Profit.ro, Finanțele trebuie să achite 8 miliarde de lei la finele lunii noiembrie, când ajunge la scadență o emisiune de obligațiuni lansată în aprilie 2013. Statul a redeschis în mod repetat această emisiune în ultimii ani.

De altfel, România a împrumutat, la începutul lunii octombrie, de pe piețele externe 1,75 miliarde de euro, prin două emisiuni de eurobonduri, mai puțin comparativ cu obiectivul de 2,5 miliarde de euro anunțat de Ministerul Finanțelor la declanșarea operațiunii.

În acest an, statul a atras prin emisiuni pe piețele externe alte 2 miliarde de euro, în februarie, și încă 1,2 miliarde de dolari, în iunie. Ținta de împrumut de pe piețele externe a Ministerului Finanțelor pentru întreg anul 2018, țintă orientativă, este de circa 4,5 miliarde de euro.

Deficitul bugetar din primele opt luni ale acestui an este cel mai ridicat, atât ca sumă, cât şi ca pondere, înregistrat de România în ultimii opt ani. Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele opt luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit de 14,6 miliarde de lei, respectiv 1,54% din Produsul Intern Brut (PIB), arată datele prezentate vineri de MFP.

Ca valoare, acest deficit este cu 124,6% mai mare decât cel consemnat de la aceeaşi dată a anului trecut, iar ca pondere din PIB reprezintă o dublare.

În plus, valoarea deficitului din primele opt luni ale acestui an a fost cel mai recent depăşită doar de suma raportată la aceeaşi dată din 2010, într-unul dintre cei mai grei ani de criză economică şi financiară: de 20,9 miliarde de lei, reprezentând 4,09% din PIB.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *