Fondatorii Google, Larry Page şi Sergei Brin, se retrag din conducerea companiei înfiinţate în urmă cu 21 de ani

Fondatorii Google Larry Page şi Sergei Brin se retrag din conducerea de vârf a companiei pe care au înfiinţat-o în urmă cu 21 de ani, încheind o perioadă extraordinară în care au construit una dintre cele mai valoroase şi influente companii din lume, transmite Reuters.

Apropiatul lor Sundar Pichai, care coordonează serviciul de căutare pe internet al Google începând din 2015, va prelua conducerea imediat, ca director general al companiei mamă, Alphabet.

”În timp ce a fost un privilegiu să fim puternic implicaţi în managementul zilnic al companiei o perioadă atât de lungă, considerăm că este momentul să ne asumăm rolul de părinţi mândri, oferind consultanţă şi dragoste, dar nu şi cicăleală zilnică!”, au scris Page şi Brin într-o postare pe blog.

Page, Brin şi Pichai au împărtăşit atenţia acordată dezvoltării de software destinat inteligenţei artificiale pentru a face căutarea pe web mai rapidă şi mai personalizată, extinzând în acelaşi timp gama de informaţii şi servicii disponibile printr-o simplă căutare text.

Dar viziunea lor este intens urmărită, guverne de pe cinci continente cerând o protecţie mai mare a confidenţialităţii datelor, oprirea comportamentului considerat anticoncurenţial şi plata unor taxe mai mari.

Page şi Brin, în vârstă de 46 de ani, vor rămâne directori în compania mamă, dar vor ceda imediat funcţiile de director general, respectiv de preşedinte, a anunţat Alphabet. Funcţia de preşedinte nu va mai fi ocupată.

Co-fondatorii deţin în continuare controlul companiei prin intermediul acţiunilor preferenţiale. În luna aprilie, Page avea în proprietate 26,1% din drepturile de vot ale Alphabet, Brin 25,25%, iar Pichai sub 1%.

Page şi Brin au dezvoltat tehnologia de căutare pe internet a Google în timp ce erau studenţi la Stanford, iar aceasta s-a dovedit superioară faţă de alte motoare de căutare concurente. În momentul în care a devenit companie publică, în 2004, Google domina serviciile de căutare pe web şi era pe cale să devină cea mai mare forţă pe piaţa globală a publicităţii.

Pichai, în vârstă de 47 de ani, lucrează de 15 ani la Google şi s-a remarcat conducând dezvoltarea browserului Chrome. Ulterior a coordonat dezvoltarea de produse şi inginerile pentru toate serviciile Google, înainte de a obţine postul de CEO.

Page şi Brin sunt activi şi în alte activităţi, separate de Google. Page a fondat o companie care încearcă să dezvolte automobile zburătoare, în timp ce Brin şi-a exprimat anul trecut interesul pentru criptominede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *