Formularul 230 – aspect utile pentru cetățeni

Dacă la începutul anului, ANAF anunțase că ONG-urile nu mai pot depune Formularul 230 (”Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii”) în numele contribuabililor care donează, ci se putea depune documentul de altcineva numai pe baza unei declarații notariale sau a unei împuterniciri semnate de către persoana care făcea donația, lucrurile s-au schimbat, la presiunea mediatică și a societății civile.

Acestea consideră că nu este normal ca mii sau zeci de mii de oameni care vor să doneze 2% din impozit să meargă la ghișeele Finanțelor sau să se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV), pentru a depune acel document, moment în care tot îi trebuia un înscris de la ANAF, pentru a se accepta depunerea on-line a declarației.

Așadar, conform unui comunicat de presă comun, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF anunță că și anul acesta se primește Formularul 230 chiar dacă acest document este depus la Fisc de către ONG-ul care beneficiază de donațiile respective.

„Pentru aplicarea unitară la nivel naţional a prevederilor legale prin circulara transmisă structurilor teritoriale ale ANAF se clarifică posibilitatea depunerii formularului 230 şi de către entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei redirecţionate. Măsura este tranzitorie, până la generalizarea depunerii tuturor formularelor prin mijloace electronice de transmitere la distanţă prin intermediul SPV care reprezintă alt obiectiv strategic al Ministerului Finanțelor Publice“, se arată în comunicatul celor de la Finanțe. ONG-ul sau unitatea de cult care beneficiază de pe urma sumei direcționate din impozitul pe venit poate strânge formularele 230 semnate de contribuabilii care donează și le poate depune la unitățile ANAF din teritoriu pe baza unui borderou, însă „în condiţiile asumării de către reprezentantul ONG/unităţii de cult a răspunderii sub sancţiunea privind falsul în declaraţii şi uzul de fals“, se mai menționează în comunicatul de la Finanțe.

După ce se depun formularele de către ONG-uri, ANAF va trimite notificări tuturor contribuabililor care figurează pe borderoul ONG-urilor și altor entități care beneficiază de donațiile respective. În respectivele notificări, Fiscul va întreba persoanele fizice care figurează că au depus Formularul 230 dacă sunt de acord să doneze organizației nonprofit care a depus declarația, în numele contribuabilului. Dacă persoana fizică notificată nu trimite un răspuns către Fisc în termen de 30 de zile de la primirea notificării, prin care să spună dacă sunt inadvertențe cu privire la opțiunea exercitată, atunci se consideră că acea persoană a acceptat să doneze exact către entitatea care a și depus la Fisc documentul ce atestă redirecționarea a 2% din impozit.

Ministerul Finanțelor a luat aceste măsuri suplimentare de a verifica veridicitatea depunerii Formularului 230 din cauză că în trecut au existat persoane care figurau că au depus formularul respectiv pentru mai multe ONG-uri, aspect care nu este legal. În cazul în care o persoană figurează la două – trei ONG-uri cu Formular 230 depus de acestea și acea persoană nu răspunde în 30 de zile de la notificarea Fiscului, atunci ANAF nu va vira banii către niciuna din entitățile care depun documentul în numele aceleiași persoane. În cazul în care persoana răspunde și comunică ONG-ul care a depus legal formularul, atunci doar către acea organizație va fi redirecționată suma din impozitul pe venit al persoanei. ONG-urile care falsifică semnăturile persoanelor pentru a încasa cei 2% din impozit vor suporta rigorile legii, fiind acuzate de fals și uz de fals.

Persoanele care doresc să depună personal Formularul 230 o pot face fie la ghișeele ANAF, fie on-line, dacă se înregistrează pe SPV. Termenul de depunere a Declarației 230 este 25 mai 2018. Anul acesta se acceptă depunerea mai multor declarații de către ONG-uri, pe bază de borderou, dar nu se știe ce se va întâmpla de anul viitor. Ministerul Finanțelor vrea ca de la anul cele mai multe declarații să se depună on-line, prin intermediul SPV, astfel încât să fie din ce în ce mai puține persoane care ajung la ghișee.

Finanțiștii încurajează de pe acum contribuabilii ca și pentru anul 2018 Formularul 230 să fie depus on-line, prin Spațiul Privat Virtual. Numai că la prima înregistrare în SPV, persoana care aplică trebuie să aibă un cod de pe o declarație de impunere. Dacă nu are o declarație de impunere mai veche, atunci persoana care vrea să se înregistreze pentru prima dată în SPV ca să depună on-line un formular către ANAF trebuie fie să sune la organul fiscal de care aparține, ca să obțină codul respectiv, fie să dea o fugă până la ghișeele ANAF, pentru a obține informația necesară înscrierii pe SPV. Acest cod este necesar o singură dată, doar la înregistrare. După aceea, persoana poate primi on-line informările, și poate depune documente tot de la distanță.

De anul viitor românii pot dona 3,5% către anumite ONG-uri. La finalul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgețăa prin care s-a majorat de la 2% la 3,5% cota din impozit ce poate fi alocată anumitor ONG-uri. Mai exact, este vorba despre entitățile nonprofit și unitățile de cult care sunt furnizori de servicii sociale acreditați cu cel putin un serviciu social licențiat.

 

Sursa foto: www.economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.