Fosilele unui dinozaur de dimensiunea unui autobuz, descoperite în deşertul egiptean

Artist's life reconstruction of the titanosaurian dinosaur Mansourasaurus shahinae on a coastline in what is now the Western Desert of Egypt approximately 80 million years ago is pictured in this undated handout image obtained by Reuters on January 29, 2018. Andrew McAfee/Carnegie Museum of Natural History/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE. NO SALES TPX IMAGES OF THE DAY

Descoperirea fosilei unui dinozaur în Egipt. Articol preluat de pe site-ul www.agerpres.ro

Mai mulţi oameni de ştiinţă a excavat dintr-o oază aflată în deşertul saharian fosilele unui dinozaur cu gât lung şi patru picioare, de dimensiunea unui autobuz, care a trăit în urmă cu circa 80 de milioane de ani, o descoperire ce oferă informaţii despre o perioadă misterioasă din istoria vieţuitoarelor preistorice din Africa, informează luni Reuters.

Cercetătorii au anunţat luni că acel dinozaur erbivor care a trăit în perioada Cretacicului, numit Mansourasaurus shahinae, măsura aproape zece metri în lungime, cântărea 5,5 tone şi făcea parte din grupul titanozaurilor, în care au fost incluse cele mai mari animale terestre care au trăit pe Pământ.

La fel ca în cazul multora dintre titanozauri, Mansourasaurus shahinae era acoperit cu plăci osoase numite osteoderme.

Mansourasaurus shahinae, care a trăit în apropierea ţărmului unui ocean străvechi care a precedat Marea Mediterană, este unul dintre foarte puţinii dinozauri descoperiţi care au trăit în ultimii 15 milioane de ani din era Mezozoică supranumită şi epoca dinozaurilor de pe continentul african.

Rămăşiţele sale, descoperite în oaza Dakhla din centrul Egiptului, formează cel mai complex schelet dintre toate fosilele de vertebrate terestre ce au fost descoperite pe continentul african şi care au trăit cu aproximativ 30 de milioane de ani înainte de extincţia în masă a dinozaurilor, petrecută în urmă cu 66 de milioane de ani, a declarat paleontologul Hesham Sallam de la Universitatea Mansoura din Egipt, care a condus studiul publicat în jurnalul Nature Ecology and Evolution.

Continuarea articolului la adresa www.agerpres.ro/stiintatehnica/2018/01/30/fosilele-unui-dinozaur-de-dimensiunea-unui-autobuz-descoperite-in-desertul-egiptean–45742

SURSA: AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.