Fosta preşedintă a Argentinei, Cristina Kirchner, va fi judecată pentru spălare de bani

Fosta preşedintă a Argentinei Cristina Kirchner şi cei doi copii ai săi vor fi judecaţi pentru spălare de bani prin intermediul unei companii imobiliare a familiei în Patagonia, a anunţat miercuri justiţia, transmite AFP.

Kirchner, care este pusă sub acuzare în cadrul a şapte proceduri, susţine că este nevinovată şi se consideră victima unei persecuţii judiciare. Ea este principala figură a opoziţiei faţă de preşedintele de centru dreapta Mauricio Macri.

În această afacere numită Los Sauces, după numele companiei incrimnate, doi oameni de afaceri apropiaţi familiei Kirchner, Cristobal Lopez şi Lazaro Baez, sunt, de asemenea, judecaţi.

Potrivit acuzării, între ianuarie 2009 şi martie 2016, fosta preşedintă (2007-2015) s-a aflat în fruntea unei asociaţii ilicite şi a creat „un sistem de reciclare a fondurilor de origine ilegală prin intermediul Los Sauces SA”.

În total, 18 persoane urmează să fie judecate. Data procesului nu a fost stabilită, însă se va derula în 2019.

În octombrie 2019, Cristina Kirchner ar putea fi candidată la al treilea mandat prezidenţial.

Recent, Cristina Kirchner a fost inculpată în uriaşa afacere a plăţilor de bani numită „Caietele corupţiei”. Între 2003 şi 2015, Cristina Kirchner şi soţul său Nestor, preşedinte între 2003 şi 2007, şi membri ai guvernului lor sunt suspectaţi că au încasat 160 de milioane de dolari mită din partea unor oameni de afaceri în schimbul unor contracte publice.

În acest dosar, judecătorul Claudio Bonadio a cerut fără succes plasarea în arest preventiv a fostei preşedinte.

Senatoare din 2017, ea dispune în acest fel de imunitate parlamentară care o apără de trimiterea în detenţie, dar poate fi pusă sub acuzare, judecată, condamnată şi să-şi continue exercitarea mandatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *