Fosta purtătoare de cuvânt a Departamentului american de Stat îşi retrage candidatura la postul de ambasador la ONU

Heather Nauert, fostă jurnalistă şi purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a anunţat sâmbătă că a renunţat la a-şi depune candidatura pentru postul de ambasador al SUA la ONU, relatează AFP.

„Aceste ultime două luni au fost solicitante pentru familia mea şi de aceea este mai bine familia mea să renunţ”, a declarat într-un într-un comunicat fosta prezentatoare a canalului de televiziune Fox News.

Scurtul comunicat a fost dat publicităţii după săptămâni de critici şi de ironii privind puţinele competenţe de care dispune Heather Nauert pentru un post atât de delicat, întrucât ea nu avea nicio experienţă în diplomaţie înainte de a deveni purtător de cuvânt în aprilie 2017.

Numeroşi opozanţi ai lui Trump au estimat că, în pofida asigurărilor date de el în faţa camerelor, aceasta era lipsită de expertiza necesară pentru a negocia compromisuri cu diplomaţii încercaţi trimişi la ONU de celelalte state membre de prim plan.

Preşedintele american, telespectator fidel al Fox News, a mărturisit presei în decembrie că o urmărea pe Heather Nauert pe acest post.

Nominalizarea ei, totuşi, nu a fost trimisă Senatului care, controlat de republicani, probabil ar fi sprijinit-o. Iar fosta jurnalistă nu a avut nicio apariţie publică în aceste ultime două luni.

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Robert Palladino, a precizat că preşedintele va nominaliza un nou candidat „în perioada următoare”.

Postul de ambasador la ONU este vacant de la 31 decembrie după demisia lui Nikki Haley, o stea republicană în ascensiune care s-a retras după doi ani din post fără a furniza un motiv clar.

Secretarul de stat Mike Pompeo a elogiat-o pe Heather Nauert într-un comunicat, exprimându-şi „respectul” după decizia ei „personală” de a se retrage.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.