Foști miniştri europeni denunţă planul de pace al lui Trump privind conflictul israeliano-palestinian

37 de foşti miniştri europeni din diverse ţări UE, printre care și Dacian Cioloș, au adresat duminică o scrisoare șefei diplomației europene, Federica Mogherini, şi actualilor lor colegi în post în care condamnă politica administrației Trump în Orientul Mijociu și cer UE să respingă planul de pace al SUA dacă nu e corect și pentru palestinieni.

„Administraţia Trump pregăteşte în secret un plan de pace pentru a regla conflictul israeliano-palestinian. Washington a decis să ignore însă parametrii tradiţionali ai unei soluţii cu două state. De asemenea, Casa Albă a hotărât să calce în picioare dreptul internaţional şi rezoluţiile ONU. Dovada acestei rupturi este recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a statului evreu“, scrie Le monde care publică scrisoarea foștilor miniștri.”

Cei 37 de foști miniştri îi invită pe europeni să-i reamintească de o manieră clară lui Trump parametrii tradiţionali ai soluţiei cu două state. „Este crucial pentru Europa să fie vigilentă şi să acţioneze de o manieră strategică” subliniază semnatarii. Printre aceştia se numără francezii Jean-Marc Ayrault şi Hubert Védrine, dar și românul Dacian Ciloș, fost ministru al Agriculturii și fost comisar european.

În scrisoarea lor, foştii demnitari constată că „din păcate, actuala administraţie americană s-a îndepărtat de fostele politici americane şi s-a distanţat şi de normele stabilite de dreptul internaţional.” Scrisoarea mai pune în gardă contra unei destabilizări a unor ţări aflate la porţile Europei.

Textul celor 37 de semnatari citează recunoaşterea Ierusalimului drept capitală şi „indiferenţa deranjantă” apropo de extinderea coloniilor din Cisiordania. Semnatarii scrisorii spun că împărtăşesc „frustrarea” administraţiei Trump faţă de eşecurile din trecut ale negocierilor de pace. Cu toate acestea, „un plan care ar reduce statul palestinian la o entitate fără suveranitate, fără continuitate teritorială şi fără viabilitate economică, ar fi o lovitură fatală pentru cauza unei păci durabile” sunt de părere foștii demnitari.

În opinia acestora, „Europa trebuie să fie punctul de referinţă al unei ordini mondiale bazate pe lege, pe de o parte, fiind atentă la aplicarea rezoluţiilor Consiliului de securitate ONU şi, pe de altă parte, asigurându-i pe apărătorii drepturilor omului din Israel şi Palestina de sprijinul Europei, mai important ca niciodată”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *