Fostul boss din Buzău care lua șpagă după ce suna VRĂJITOARELE, eliberat! Procurorii NU au mai contestat decizia

Fostul preşedinte al Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, va fi eliberat astăzi din Penitenciarul Focșani. Acesta a fost condamnat la cinci ani de detenție într-un dosar în care era cercetat pentru luare de mită. Bîgiu a intrat în atenția opiniei publice ca fiind cel mai inventiv șpăgar. Înainte de a lua tainul, Bîgiu suna o ghicitoare pentru a o întreba dacă va fi prins de DNA. Cum femeia îl asigura că totul va fi bine, fostul președinte al CJ Buzău lua liniștit mita. Uneori, nici nu se mai deplasa, își chema mituitorii în parcarea din fața blocului, unde de altfel a și fost prins în flagrant în decembrie 2014. Judecătoria Focșani a admis eliberarea lui, iar procurorii nu au mai făcut recurs, deși fost șef din Buzău mai avea de executat un an și jumătate de pușcărie.

Cristi Bîgiu a fost condamnat în două dosare, iar într-un al treilea a fost achitat.

El a fost condamnat la 5 ani şi 2 luni de detenţie într-un dosar în care a fost prins în flagrant, în decembrie 2014, luând mită pe vremea când era preşedinte al CJ Buzău.

În mai 2017, Bîgiu a fost condamnat la doi ani de inchisoare într-un dosar în care a recunoscut că a primit 75.000 de euro mită de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.

În al treilea dosar, în care a fost judecat alături de fostul ministru de Interne Cristian David, Bîgiu a fost achitat.

Conform DNA, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, Cristinel Bîgiu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele. Urma ca după întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu Marian Cristinel, directorul respectiv să remită, sub formă de mită, preşedintelui Consiliului Judeţean, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Banii respectivi directorul urma să-i recupereze de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte susmenţionate.
În acest sens, în jurul datei de 20.12.2013, directorul respectiv i-a remis lui Bîgiu Marian Cristinel, prin intermediul finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, suma de aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei + TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma susmenţionată de la reprezentantul legal al firmei.
Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu Marian Cristinel l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu Marian Cristinel să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei.
La data de 04.12.2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la data de 08.12.2014, suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar ce urma să primească banii în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, o persoană de încredere a acestuia.
În data de 06.12.2014, directorul i-a remis intermediarului indicat de Bîgiu Marian Cristinel o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Bîgiu Marian Cristinel.
Tot la data de 06.12.2014, intermediarul i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu Marian Cristinel, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.
Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar.
În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.