Fostul ministru de Externe al Germaniei : Trump face presiuni pentru o „schimbare de regim” la Berlin

Donald Trump face presiuni pentru o „schimbare de regim” la Berlin, a declarat joi, fostul șef al diplomației germane, social-democratul Sigmar Gabriel, răspunzând la remarcile vitriolice ale președintelui american îndreptate împotriva Germaniei privind cheltuielilor din domeniul apărării și politica imigrației.

„Nu se poate pune bază pe America lui Trump” – a afirmat Sigmar Gabriel în săptămânalul Spiegel. „Trump îi dă dictatorului nord-coreean garanţia supravieţuirii şi în acelaşi timp vrea o schimbare de regim la Berlin”. „Nu putem accepta aşa ceva”, a subliniat fostul şef al diplomaţiei germane, care şi-a îndemnat guvernul să adopte o atitudine mai dură faţă de Trump.

„Nu ne mai putem face niciun fel de iluzii. Donald Trump nu ştie decât de forţă. Aşa că trebuie să-i arătăm că şi noi suntem puternici”, a spus Gabriel.

Fostul lider al social-democraţilor germani (SPD) a insistat că Germania trebuie să-i dea „lui Trump răspunsuri clare, ferme şi mai ales unite în plan european”. „Orice încercare de a-i face pe plac nu face decât să-l determine să meargă şi mai departe. Acest lucru trebuie să înceteze”, a conchis fostul ministru.

Sigmar Gabriel a evocat cheltuielile pentru refugiaţi ca domeniu în care Europa poate cere acţiune din partea SUA, în răspuns la solicitările administraţiei americane privind creşterea cheltuielilor militare.

„Dacă el cere miliarde de dolari în schimbul cheltuielilor militare ale SUA, atunci noi trebuie să cerem restituirea miliardelor cheltuite pe refugiaţii creaţi de intervenţia militară eşuată a SUA din Irak” – a mai spus fostul şef al diplomaţiei germane.

Și ministrul de Externe francez , Jean-Yves Le Drian, a declarat că Europa nu se poate baza pe Trump după ce acesta a amenințat acordul privind clima, acordul nuclear iranian și modul în care funcționează ONU. “Trump nu tolerează faptul că există o unitate numită Uniunea Europeană… El ia inițiative cu privire la Europa, în special în domeniul comerțului, care vizează destabilizarea. Dar Europa nu se va lăsa destabilizată”, a declarat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, , la BFMTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *