Fostul premier francez François Fillon , condamnat la închisoare pentru că şi-a angajat fictiv soţia

Fostul premier francez François Fillon şi soţia sa Penelope au fost găsiţi vinovaţi, luni, de deturnare de fonduri publice în dosarul angajărilor fictive, un scandal care a pus capăt campaniei sale prezidenţiale din 2017, relatează AFP.

Fostul premier francez a fost condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care trei cu suspendare. Penelope Fillon a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, precizează AFP, potrivit news.ro. Tribunalul corecţional a decis să-şi prezinte hotărârea luni după-amiaza, după ce a respins în mod tacit cererile de redeschidere a dezbaterilor prezentate de apărare, care a denunţat exercitarea unor „presiuni” în timpul anchetei.

Parchetul Naţional Financiar (PNF) şi-a început ancheta după dezvăluirile făcute de săptămânalul „Le Canard Enchaîné” privind angajarea fictivă de către Fillon a soţiei şi a copiilor săi ca asistenţi parlamentari. Dezvăluirile s-au dovedit fatale pentru candidatura fostului prim-ministru, eliminat din primul tur de scrutin, după ce fusese cotat la un moment dat favorit pentru prezidenţialele din 2017.

În faţa judecătorilor de instrucţie, François Fillon a recunoscut că soţia sa a lucrat pentru Adunarea Naţională între 1986 şi 2013, iar copiii săi au fost angajaţi la Senat între 2005 şi 2007, unde au fost asistenţi parlamentari, funcţii pentru care au fost remuneraţi.

Copiii cuplului Fillon nu au fost inculpaţi. În decembrie 2018, omul de afaceri francez Marc Ladreit de Lacharriere a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 375.000 de euro pentru abuz de bunuri sociale, în cazul acordării unui loc de muncă de complezenţă soţiei lui François Fillon. Miliardarul, un apropiat al lui Fillon, i-a oferit un loc de muncă fictiv soţiei acestuia la o publicaţie literară pe care o patronează. Pentru presupusele activităţi prestate, soţia fostului premier a încasat, între 2 mai 2012 şi decembrie 2013, în jur de 5.000 de euro brut lunar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *