Fostul premier scoţian, Alex Salmond, a fost arestat

Alex Salmond, fost prim-ministru al Scoţiei în perioada 2007-2014, a fost arestat joi de poliţişti şi urmează să fie adus în faţa unei Curţi de Justiţie, relatează publicaţia The Telegraph, menţionând că momentan nu se cunoaşte motivul arestării.

„Confirmăm că un bărbat în vârstă de 64 de ani a fost arestat şi va fi adus joi în faţa procuraturii”, au declarat reprezentanţii poliţiei din Scoţia.

Faptele care i se reproşează acestui fost lider naţionalist, care a condus Scoţia până în pragul independenţei în 2014, ar fi avut loc în 2013, în timpul mandatului său de şef al guvernului (2007-2014).

Potrivit presei scoţiene, două persoane din echipa sa au denunţat fapte de agresiuni sexuale care ar fi avut loc în special în reşedinţa oficială a premierului scoţian.

Alex Salmond a dezminţit vehement aceste acuzaţii. În luna august, el anunţase că părăseşte SNP cu scopul de a nu aduce prejudicii formaţiunii sale politice.

Nicolas Sturgeon, care i-a succedat la conducerea guvernului scoţian şi a SNP, şi-a exprimat „enorma tristeţe” de a-l vedea plecând pe „prietenul şi mentorul său timp de trei decenii”, zicând totuşi că-i înţelege decizia.

Câteva săptămâni după victoria taberei „Nu” la referendumul asupra independenţei Scoţiei, al cărui principal iniţiator fusese, Alex Salmond a ales, în noiembrie 2014, să demisioneze din funcţia sa de prim-ministru scoţian.

Acest fost funcţionar şi economist la Bank of Scotland şi-a văzut destinul schimbându-se când a preluat conducerea Scottish National Party (SNP) în 1990, formaţiune foarte eterogenă la a cărei coeziune a contribuit.

După ce a plecat din partidul naţionalist în 2000, el a revenit la conducerea sa şi a fost ales prim-ministru al Scoţiei în 2007.

În 2011, sub conducerea sa, SNP a obţinut majoritatea absolută în parlamentul scoţian de la Holyrood. Independenţa este aproape, s-a gândit el în acel moment.

El a fost de asemenea membru al parlamentului naţional din Westminster între anii 1987- 2010.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *