Fostul primar al Romei, Gianni Alemanno, condamnat la șase ani de închisoare pentru corupţie într-un scandal legat de mafie

Gianni Alemanno, fost primar al Romei, a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru corupţie într-un dosar legat de infiltrarea unui grup mafiot în administraţia capitalei Italiei.

Gianni Alemanno, primar al Romei în perioada 2008 – 2013, a primit luni şase ani de închisoare pentru corupţie în scandalul „Mafia Capitale“, un grup mafiot cu tentacule în administraţia „Oraşului etern“.

„Sunt nevinovat, am spus întotdeauna şi o voi repeta în faţa judecătorilor în apel. Cu siguranţă vom prezenta un recurs“, a declarat Alemanno, ales primar din partea partidului Poporul pentru Libertate, de centru-dreapta.

Acest proces survine după scandalul „Mafia Capitale“, care a şocat opinia publică italiană în 2015. Ancheta a dus la descoperirea unei vaste reţele mafiote în Primăria Romei, din care făceau parte 46 de persoane, şi anume interlopi cunoscuţi, antreprenori şi politicieni.

Potrivit acuzării, şeful reţelei a fost Massimo Carminati, un fost militant al extremei drepte condamnat deja pentru apartenenţă la un grup infracţional din Roma în anii ’80. Principalul lui colaborator era Salvatore Buzzi, şeful unei cooperative sociale care lucra pentru municipalitatea din Roma. El servea ca mediator între politicieni şi Carminati. Într-un proces separat, cei doi bărbaţi au fost condamnaţi în septembrie 2018, Massimo Carminati primind 14 ani şi jumătate de închisoare, iar Salvatore Buzzi 18 ani şi 4 luni.

Gianni Alemanno, în vârstă de 60 de ani, este suspectat că a primit 125.000 de euro de la Buzzi: 75.000 pentru mitinguri electorale, 40.000 pentru fundaţia sa Italia Nouă (un centru de reflecţie, n. red.) şi 10.000 de euro livraţi în numerar printr-un intermediar, potrivit Parchetului. Fostul primar este acuzat că a favorizat în schimb numirea unui apropiat al lui Buzzi la conducerea unei societăţi comunale şi că a deblocat plata unor sume către cooperativele lui Buzzi prin intermediul unei alte societăţi deţinute de municipalitatea din Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *