Fostul șef al DIICOT și fostul consilier al lui Kovesi vor la Parchetul european!

Ministerul Justiţiei anunţă lista candidaţilor pentru funcţia de procuror european din partea României. Viitor procuror european va activa în subordinea procurorului-şef european, funcţia pentru care Laura Codruţa Kovesi este considerată favorită.

Toți cei înscriși sunt nume sonore, care au fost în atenția opiniei publice: Cătălin Borcoman, Marius Bulancea, Laura Ecedi, Elena Hach și Daniel Horodniceanu, nimeni altul decât fostul șef al DIICOT și pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu l-a mai vrut sub nicio formă în fruntea instituției pentru un nou mandat.

Cătălin Borcoman este șeful DIICOT Brașov. Cătălin Borcoman și-a început activitatea de procuror în 1997, la Parchetul Judecătoriei din Braşov, iar apoi a promovat la Parchetul Tribunalului. Din 2007, a ocupat postul de consilier al procurorului general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi. Un an mai târziu, Cătălin Borcoman revine la Braşov, ca şef la DIICOT – Structura Teritorială, iar în 2009 preia funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT, Codruţ Olaru. Din iulie 2012 conduce Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Braşov.

Marius Bulancea este pr5ocuror DNA și a fost mai mult timp consilierul Laurei Codruța Kovesi. Bulancea a instrumentat dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu în care a cerut și aviz de la Parlament pentru luare de mită. Marius Bulancea e cel care instrumentat chiar dosarul procurorului general Tiberiu Nițu, dar a finalizat și dosarul „Gala Bute”, soldat cu condamnarea Elenei Udrea. Soţia lui Marius Bulancea, judecătoarea Diana Magdalena Bulancea, a participat la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de judecător la Tribunalul UE, însă nu a fost aleasă de Tudorel Toader.

În iunie anul trecut, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a desemnat ca membru în Consiliul de conducere al Şcolii Naţionale de Grefieri pe Laura ECEDI-STOISAVLEVICI, procuror în cadrul DIICOT – Serviciul judiciar, pe o perioadă de 4 ani.

Elena Hach este procuror la Sectia criminalistica a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Brasov, dupa ce a fost detasata, din ianuarie 2010, pana in iulie 2010, la Parchetul Tribunalului Bucuresti. În inuarie 2013, procurorul Elena Hach a fost validată de plenul Senatului în calitate de membru interimar în CSM, din partea Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, pe locul rămas vacant în urma demisiei lui George Bălan. Mandatul ei a luat sfârțit în ianuarie 2018.

România re 3 posturi de procuror european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *