Fostul șef al Unitășii de elită a DNA a scăpat de cercetarea disciplinară

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a înlăturat acțiunea discliplinară pe numele fostului șef al unității de elită a DNA din Ploiești, procurorul Lucian Onea și în ceea ce privește pe procurorul Laura Bucică. Motivul este că Inspecția Judiciară nu a respectat termenul de 45 de zile de la momentul în care s-a autosesizat, timp în care trebuia să finalizeze cercetarea disciplinară.

CSM a constatat că termenul a fost depășit cu aproximativ 45 de zile și a decis în consecință în ceea ce îi privește pe cei doi procurori. Aceasta nu presupune faptul că au scăpat de orice răspundere, la Secția pentru investigarea magistraților fiind înregistrate multiple plângeri pe numele celor doi procurori.

Onea și Bucică erau acuzaţi de „exercitarea funcţiei cu rea credinţă”, abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.t) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată.

„În concret, procurorii au dispus, într-o cauză disjunsă dintr-un dosar DIICOT, cu încălcarea intenţionată a prevederilor art. 172 coroborat cu art. 327, art 339, art. 342 din CPP şi ale 64 din Legea nr. 304 din 2004, verificarea, de un specialist antifraudă de la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, printr-o constatare tehnico-ştiinţifică, a utilităţii şi relevanţei obiectivelor expertizei efectuate din dispoziţia altui procuror; rezultatul verificării a fost folosit de procurorii cercetaţi disciplinar ca mijloc de probă într-un nou dosar al DNA-ST Ploieşti vizându-l chiar pe procurorul care a dispus expertiza, deşi verificarea a fost realizată prin raportare exclusivă la activitatea infracţională pe care tot procuroril Laura Bucică o reţinuse în rechizitoriul întocmit în dosarul DIICOT anterior menţionat”, precizează Inspecţia Judiciară, într-un comunicat.

Practic, din comunicatul IJ se deduce faptul că este vorba despre procurorarea DNA Mihaiela Iorga Moraru, căreia i-a fost deschis un dosar la DNA Ploieşti prin încălcarea legii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *