Fox News, dat în judecată pentru defăimare de Dominion Voting care cere despăgubiri de 1,6 miliarde de dolari
Fox News a fost dat în judecată pentru defăimare de Dominion Voting Systems care cere despăgubiri de 1,6 miliarde de dolari după ce postul de televiziune a susţinut, fără dovezi, că votul din noiembrie a fost fraudat, scrie BBC, citat de news.ro.
Conservatorii şi echipa de campanie a lui Donald Trump au susţinut anul trecut că firma americană a adus modificări aparatelor de vot pentru a împiedica realegerea republicanului în funcţia de preşedinte.
Acuzaţiile false privind „alegerile furate” au fost promovate de Trump şi au alimentat incidentele din 6 ianuarie de la Congresul american.
Fox News a transmis că va înfrunta la tribunal procesul „neîntemeiat”.
În reclamaţia făcută este susţinut că Fox News, care a găzduit invitaţi ce au spijinit teorii ale conspiraţiei împotriva Dominion în alegerile din 2020, „a ignorat necugetat adevărul” pentru că „minciunile au fost bune pentru afacerea Fox”.
„Fox News Media este mândră de cum a acoperit alegerile din 2020, în tradiţia jurnalismului american, şi ne vom apăra cu fermitate la tribunal împotriva acestui proces neîntemeiat”, a răspuns compania.
Dominion este unul dintre cei mai mari producători de echipamente de vot din SUA. Aparatele sale au fost folosite în cel puţin 28 de state la alegerile din noiembrie 2020.
Nu există dovezi de fraudare generalizată a votului în alegerile prezidenţiale. Astfel de acuzaţii au fost respinse de mai multe curţi de justiţie din ţară, inclusiv de judecători numiţi de Trump şi de procurorul general William Barr.
Între cei care au adus învinuiri companiei Dominion, fondată în 2002, se numără Rudy Giuliani, avocat al lui Trump, şi Sidney Powell, avocat care a lucrat pentru campania lui.
Acesta este al doilea proces legat de alegeri deschis împotriva Fox News.
O altă companie care produce tehnologie pentru vot, Smartmatic, a dat în judecată în luna ianuarie Fox Corporation şi mai mulţi prezentatori de top, cărora le aduce acuzaţii similare, şi cere despăgubiri de 2,7 miliarde de dolari.