France Presse : Armata rusă, măcinată de corupţie, minciună şi gestiune defectuoasă

Războiul se decide în birouri, dar se duce pe teren. Deficienţele armatei ruse de la începutul conflictului ucrainean relevă neajunsuri frapante în ceea ce priveşte managementul trupelor, subliniază vineri France Presse într-o amplă analiză, preluată de Agerpres.

Încă din primele zile ale invaziei ruse declanşate în 24 februarie se crease impresia că soldaţii trimişi pe front nu-şi cunoşteau obiectivele. Unele unităţi chiar credeau că merg la manevre.

‘Armata rusă este armata minciunii’, declara în luna mai şeful Statului Major al armatei franceze, generalul Thierry Burkhard. ‘Oamenii au minţit spunând că armata ucraineană nu va lupta, că forţele ruse sunt pregătite de război, că şefii ştiu să comande’, adaugă el.

Şase luni mai târziu, analiştii occidentali descriu în continuare o armată cangrenată de minciuni şi corupţie.

‘Ofiţerii superiori nu râvnesc decât la medalii şi se îngrijesc de cariera lor. Iar soldaţii nu vor decât să supravieţuiască’, afirmă Alexandre Grinberg, analist la Institutul pentru Securitate şi Strategie din Ierusalim (JISS).

La vârful ierarhiei, preşedintele Vladimir ‘Putin cere rezultate nerealizabile. Şi nimeni nu-i poate spune adevărul, chiar nici măcar în privat’, adaugă acest fost membru al serviciului israelian de informaţii militare. ‘Este oare posibil ca un ofiţer curajos să gândească în afara cadrului? Da, dar va rămâne o excepţie care nu va schimba lucrurile pe teren’ în afară ‘să limiteze pagubele şi să salveze vieţi’.

În faţa unui conflict extrem de devastator în echipamente şi oameni, armata rusă – ale cărei pierderi exacte rămân necunoscute – s-a confruntat rapid cu probleme de gestiune a trupelor. Dezertări, refuz de a respecta ordinele, moral scăzut, notează AFP.

Mai mulţi generali şi un număr mare de ofiţeri au căzut pe câmpul de luptă, paralizând şi mai mult lanţul de comandă deja apreciat ca necorespunzând cerinţelor. Or, înlocuirea lor este cu atât mai complicată cu cât diferite eşaloane ale armatei sunt neglijent formate.

‘Există o problemă de formare a cadrelor, în special absenţa corpului de subofiţeri în armata rusă’, apreciază un înalt responsabil militar francez, indicând că subofiţerii sunt aleşi dintre soldaţii cu cea mai mare vechime.

Or, ‘un subofiţer’ este un expert în domeniul său’, susţine acesta. Şi ‘când singura relaţie cu subordonaţii săi este raportul de forţă, când doar cel mai în vârstă şi cel mai puternic ajunge subofiţer’ este complicat să ‘ataci inamicul frontal’.

Beneficiind de imaginea măgulitoare moştenită din timpurile de glorie ale Armatei roşii, uneori văzută chiar şi de statele majore occidentale prin prisma bătăliei de la Stalingrad din 1943-1944, armata rusă apare în realitate desigur puternică prin număr, dar slabă în privinţa calităţii sale.

Iar deficienţele sale se înmulţesc pe măsură ce conflictul se prelungeşte, iar pierderile se măresc.

‘O armată este o sumă de competenţe şi de abilităţi. În lipsa unei infrastructuri solide de recrutare/instruire/inovare, suma rusă se diminuează constant’, afirmă fostul colonel şi istoric de război Michel Goya.’Forţa de manevră rusă a slăbit, fiind prost înlocuită cu unităţi şi mai puţin numeroase şi de o calitate inferioară’, potrivit acestuia.

Chiar şi mai rău, armata rusă este subminată de minciuna instituţionalizată.

Istoricul şi autorul independent Chris Owen a publicat pe Twitter afirmaţii ale unor soldaţi ruşi, difuzate în anumite scopuri de propagandă de către ucraineni, dar cu toate acestea revelatoare. Ei vorbesc despre manevre reduse pentru a deturna bugete, evaluări false privind starea unor unităţi de luptă, rapoarte obiectiv false asupra rezultatelor unei operaţiuni.

‘Planificarea se bazează pe rapoarte. Iar rapoartele diferă de realitate’, rezumă Chris Owen, care afirmă că caracterul mincinos al documentelor care circulă în armată a fost documentat ‘în unităţi ruse de pe toate fronturile şi din toate categoriile, de la paraşutişti la infanteria mecanizată’.

De la primele eşecuri suferite în primăvară de către ruşi a apărut ipoteza unei mobilizări generale. Aceasta este însă puţin probabilă, căci este susceptibilă să întoarcă opinia publică rusă împotriva autorităţilor şi, în plus, l-ar obliga pe Putin să numească ‘război’ ceea ce el denumeşte ‘operaţiune specială’.

Prin urmare, Moscova recurge la voluntari şi mercenari, în special la cei ai dubioasei societăţi private Wagner.

Într-un videoclip devenit viral pe reţelele de social media, un bărbat prezentat ca fiind miliardarul rus Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Putin şi presupus finanţator al societăţii de mercenari Wagner, este filmat în curtea unei închisori propunând contracte deţinuţilor.

AFP nu l-a putut identifica oficial, dar afirmaţiile sale sunt clare. ‘Dacă faceţi şase luni în Wagner, veţi fi liberi’, spune el. ‘Dar dacă sosiţi în Ucraina şi decideţi că nu este pentru voi, veţi fi executaţi!’, mai explică acesta.

‘Nu numai că este complet sinistru’, comentează Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea din Saint Andrews (Scoţia), dar este şi o dovadă a ‘crizei masive’ în privinţa recrutării de soldaţi în Rusia, afirmă el.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *