Franţa, campioană mondială la cheltuielile sociale publice

Cheltuielile sociale publice au reprezentat anul trecut 31,2% din PIB-ul Franţei, care rămâne de departe cea mai generoasă ţară bogată din acest punct de vedere, potrivit unui studiu publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), informează AFP.

La fel ca în 2016 şi 2014, Franţa ocupă primul loc într-un clasament realizat de OECD. Cu „cheltuieli sociale publice brute” echivalente cu 31,2% din PIB-ul său, Franţa devansează Belgia (28,9% din PIB) şi Finlanda (28,7% din PIB). Chiar dacă proporţia cheltuielilor sociale publice în PIB-ul Franţei a fost mai mică în 2018 decât nivelul record de 32% din PIB înregistrat în 2015 şi 2016, Hexagonul se situează mult peste media celor 36 state membre ale OECD, unde anul trecut cheltuielile sociale publice au reprezentat, în medie, 20,1% din PIB.

La celălalt capăt al clasamentului în rândul statelor din OECD se situează Coreea de Sud (unde cheltuielile sociale publice au reprezentat anul trecut 11,1% din PIB), Chile (10,9%) şi Mexic (7,5%).

Franţa se evidenţiază în primul rând la capitolul sănătate publică, pentru care alocă cea mai importantă parte din PIB, 8,8% în anul 2015, înaintea SUA şi Germaniei. În schimb, când vine vorba de cheltuielile pentru pensii (13,9% din PIB în PIB), Franţa se situează pe locul al treilea, după Grecia şi Italia. De asemenea, Franţa se situează pe locul şapte în ceea ce priveşte susţinerea populaţiei aptă de muncă (alocaţii de şomaj, incapacitate, alocaţii familiale), cu 5,4% din PIB în 2015.

OECD subliniază că, şi în cazul în care se iau în calcul cheltuielile private, fie ele „voluntare” sau „obligatorii”, şi fiscalitatea specifică fiecărui stat, Franţa rămâne lider mondial cu cheltuieli sociale nete de 31,7% din PIB, în faţa Statelor Unite (30%) şi Belgiei (26,7%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *