Franța: Guvernul lui Edouard Philippe va trebui să facă față și unei moțiunii de cenzură nu numai protestelor „vestelor galbene“

Deputaţii francezi socialişti, rebeli şi comunişti, nemulţumiţi de răspunsurile la criza ”vestelor galbene”, vor depune luni o moţiune de cenzură împotriva guvernului, a indicat joi liderul Partidului Socialist (PS), Olivier Faure, în faţa presei, relatează AFP.

”Vom încerca în zilele următoare să extindem cadrul celor care vor putea să depună împreună cu noi” această moţiune, în cadrul altor grupuri politice, a precizat Faure, alături de aleşi ai LFI (Franţa Nesupusă) şi ai PCF (Partidul Comunist), la încheierea unei reuniuni de lucru.

Moţiunea va trebui să fie supusă votului în Adunarea Naţională în cel puţin 48 de ore de la depunerea sa, în virtutea articolului 49-2 din Constituţie. Pentru a determina căderea guvernului, este nevoie de o majoritate, ceea ce pare puţin probabil, deoarece aceste grupuri totalizează 62 de membri, din 577 de deputaţi.

”Avem un guvern care merge de-a dreptul în zid. Este responsabilitatea noastră de a opri aceasta şi de a face în aşa fel să schimbăm guvernul şi, deci, politica”, a declarat Ugo Bernalicis (LFI).

”Măsurile anunţate nu permit ieşirea din criză şi vrem o soluţie democratică. Trebuie un răspuns la mânia socială, la revendicarea pentru puterea de cumpărare”, a declarat la rândul său Pierre Dharréville (PCF).

”Ceea ce ne uneşte, dincolo de ceea ce ne divizează, este cel puţin o voinţă comună ca această fiscalitate să fie mai justă”, a afirmat Faure, care prevede ca până luni să lucreze la un text comun al moţiunii, în funcţie de eventuale ralieri.

Grupul socialist a aşteptat declaraţia premierului Edouard Philippe în faţa Adunării Naţionale pentru a decide în legătură cu aducerea voturilor sale la proiectul moţiunii. Adunarea a aprobat miercuri, cu 358 de voturi ”pentru” şi 194 ”împotrivă”, măsurile anunţate de către şeful guvernului, la încheierea unei dezbateri de aproape cinci ore.

Autorităţile franceze se aşteaptă la proteste violente în weekend

Autorităţile franceze se aşteaptă la un nou val de „violenţe majore” în Paris în acest weekend din partea câtorva mii de protestatari din mişcarea „vestelor galbene”, conform unui oficial al Preşedinţiei, scrie Reuters.

Deşi taxa pe carburant a fost suspendată, preşedintele francez Emmanuel Macron a avut probleme în a controla furia protestatarilor care a dus la cele mai grave violenţe în Paris din 1968.

Macron a vizitat Arcul de Triumf duminică, după ce unul dintre cele mai cunoscute monumente ale Franţei a fost vandalizat de protestatari. Mai multe grupuri de bărbaţi tineri, având feţele acoperite, unii dintre ei înarmaţi cu bâte şi topoare, au creat haos pe străzile din centrul Parisului sâmbătă, dând foc la mai multe maşini şi clădiri. Poliţia a precizat că printre cei 5.000 de protestatari din mişcarea „vestelor galbene” s-au infiltrat şi câteva sute de extremişti de stânga şi de dreapta.

Premierul francez Edouard Philippe a anunţat marţi suspendarea până în 2020 a creşterii taxelor pentru carburanţi.

Oficialul a afirmat că informaţiile serviciilor secrete sugerează că unii protestatari vin în capitală pentru “a vandaliza şi a ucide”.

Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer, a făcut apel la oameni să rămână în case în timpul weekendului. Surse din serviciile de securitate au informat că guvernul ia în considerare folosirea trupelor anti-terorism pentru a proteja clădirile publice.

Tensiunile au expus atitudinea negativă a unei părţi seminificative a populaţiei franceze faţă de Macron, care este văzut ca un preşedinte “al bogaţilor”, care şi-a pierdut conexiunea cu clasele de jos şi mijlocii.

De asemenea, Macron are probleme şi în alte zone ale societăţii: studenţii sunt nemulţumiţi, fermierii se plâng de faptul că magazinele mari le iau profiturile şi de faptul că se întârzie majorarea preţurilor minime alimentare iar şoferii de camioane au anunţat o grevă începând de duminică.

Ministrul Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat că are ca obiectiv “justiţia fiscală” iar joi a anunţat că Franţa va impune unilateral o taxă asupra companiilor mari de internet dacă membrii Uniunii Europene nu vor ajunge la un acord privind o măsură europeană.

Deşi o astfel de măsură nu are o legătură directă cu mişcarea “vestelor galbene”, guvernul speră că îi va mulţumi pe cei îngrijoraţi de măsurile în favoarea companiilor mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *