Franţa se dotează cu o nouă doctrină cibernetică militară în lupta informatică ofensivă

Armatata franceză dispune de o nouă doctrină în lupta informatică ofensivă pentru a face față multiplicării ameninţărilor în spaţiul cibernetic, care a devenit un loc de confruntare deplin, relatează AFP.

”Astăzi ne dotăm cu un cadru clar şi ni-l asumăm. Da, Franţa utilizează şi va utiliza arma cibernetică în aceste operaţiuni militare”, a declarat vineri ministrul francez al Armatelor Florence Parly, care a oficializat partea ofensivă a doctrinei cibernetice militare franceze.

”În cazul unui atac cibernetic împotriva forţelor noastre, ne rezervăm dreptul de a riposta”, însă ”vom fi totodată pregătiţi să folosim în operaţiuni externe arma cibernetică în scopuri ofensive, izolat sau în susţinerea forţelor noastre convenţionale, pentru a multiplica efectele”, cu cea mai ”strictă respectare a normelor dreptului internaţional public”, a subliniat ea.

În contextul unei multiplicări a atacurilor cibernetice ale unor state, hackeri, grupări teroriste sau infracţionale şi în care sistemele de luptă sunt tot mai conectate, ”armele cibernetice par de-acum unul dintre elementele de neocolit ale acţiunii militare”, a subliniat şeful Statului Major al Armatelor, generalul François Lecointre.

În contextul în care Franţa dispune din 2017 de un Comandament militar de Apărare cibernetică („Comcyber”), Legea programării militare (LPM) pe 2019-2025 prevede recrutarea de către armate a 1.000 de combatanţi cibernetici suplimentari, în vederea atingerii unui efectiv de 4.000 de oameni în şapte ani. Aproximativ 1,6 miliarde de euro vor fi consacrate în această perioasă în domeniul cibernetic.

Anunţând în mod oficial această doctrină, Franţa doreşte să transmită ”un mesaj ferm adversarilor săi”, a declarat Parly, precizând că reţelele ministerului său au fost ţinta a 100 de atacuri cibernetice în 2017 şi a cel puţin tot atâtea în 2018.

De altfel, Comcyber a lansat în ultimele zile o campanie de recurtare pe reţele de socializare, în contextul în care marţi se deschide Forumul Internaţional al Securităţii Cibernetice la Lille (nord).

Statele Unite şi Marea Britanie s-au dotat deja cu o doctrină cibernetică ofensivă. Armata SUA dispune, de zece ani, de un comandament cibernetic militar însărcinat să reacţioneze la atacuri informatice şi să efectueze operaţiuni ofensive în spaţiul cibernetic.

NATO consideră, din 2016, spaţiul cibernetic drept un ”domeniu operaţional” şi autorizează de-acum recurgerea la tactici de război cibernetic în operaţiunile Alianţei, cu obiectivul de a-i consolida ”disuasiunea” în faţa Rusiei.

Prin urmare, ”un atac cibernetic poate declanşa Articolul 5” al Tratatului fondator al Alianţei Nord-Atlantice, care prevede ca ţările membre să sară în ajutorul unui aliat, în cazul unei agresiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *