Franţa se opune creşterii contribuţiei la bugetele comune ale NATO

Un plan estimat la 20 de miliarde de dolari vizând creşterea flexibilităţii NATO în faţa ameninţărilor militare, a schimbărilor climatice şi ascensiunii Chinei s-a lovit de o rezistenţă fermă din partea Franţei, care se teme că acesta i-ar putea submina priorităţile în materie de apărare, au indicat surse diplomatice şi militare franceze citate vineri de Reuters.

În februarie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a propus ca aliaţii să contribuie mai mult la bugetele comune existente, în loc să se bazeze pe actualul sistem în care fiecare guvern plăteşte pentru propriile operaţiuni militare – propunere venită ca răspuns la mai vechile tensiuni cu SUA, care susţin că aliaţii europeni nu contribuie suficient la propria apărare.

Un acord în acest sens la summitul din 14 iunie cu preşedintele american Joe Biden ar întări probabil unitatea transatlantică, au afirmat doi diplomaţi.

În acelaşi timp, propunerea lui Stoltenberg vine în replică la avertismentul din 2019 al preşedintelui francez Emmanuel Macron în sensul că NATO este în „moarte cerebrală”, în lipsa unei strategii politice clare în lumea multipolară de după Războiul rece.

Franţa consideră însă că ideea ca aliaţii să livreze în bugetele comune circa 20 de miliarde de dolari în decurs de 10 ani nu este, cel mai probabil, una benefică pentru priorităţile militare franceze şi riscă să devieze atenţia şi resursele de la întărirea capacităţilor de apărare limitate ale statelor membre ale Uniunii Europene, majoritatea membre şi ale NATO.

„Dacă ideea este de a creşte brutal contribuţia ţărilor la bugetele comune şi de a schimba filosofia NATO, trecând de la responsabilitate naţională la diluarea responsabilităţii, atunci răspunsul Franţei va fi clar nu”, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul francez al Apărării.

„Pentru noi, nu se pune problema NATO versus Europa, ci NATO versus apărarea naţională a fiecărui stat membru”, a adăugat aceasta, asigurând că Parisul rămâne deschis la prezentarea de contraargumente şi detalii.

În prezent bugetele comune ale NATO reprezintă 0,3% din cheltuielile militare aliate totale, sau circa 2,5 miliarde de dolari, mai puţin decât media istorică de circa 0,5%, au mai menţionat sursele diplomatice citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *