Franța: “Vestele galbene”, a 12-a săptămână consecutivă de proteste. Macron spune că și el este o „vestă galbenă”

“Vestele galbene” se află, sâmbătă, la a 12-a săptămână consecutivă de proteste faţă de politicile guvernului. De această dată, manifestanţii se reunesc însă în principal pentru a protesta faţă de violenţele poliţiei şi pentru a-i susţine pe protestatarii răniţi în ultimele luni, relatează Le Parisien.

Manifestaţii au loc la Paris, Lyon, Montpellier, Rouen, Nancy, Caen, Nantes, Rouen, Bordeaux, Toulouse şi Marsilia. La Valence, se estimează că vor ieşi în stradă aproximativ 10.000 de “veste galbene”.

La Caen, unii manifestanţi şi-au acoperit un ochi, în semn de solidaritate cu cei răniţi săptămânile trecute.

Potrivit grupului “Desarmons-les”, 20 de persoane au fost rănite grav la ochi la manifestaţiile “vestelor galbene”, din 17 noiembrie până acum.

În total, la protestele din zilele de sâmbătă s-au înregistrat peste 1.900 de răniţi în rândul manifestanţilor şi peste 1.200 în rândul forţelor de ordine.

Forțele de ordine franceze au dreptul să continue utilizarea lansatoarelor ”flash-ball” împotriva manifestanţilor

Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Franţei, a refuzat vineri să suspende utilizarea de către forţele de ordine a lansatoarelor ”flash-ball” (LBD) împotriva manifestaţiilor, deşi în timpul protestelor ”vestelor galbene” aceste arme au provocat răni grave unor demonstranţi, unii dintre ei pierzându-şi un ochi, informează vineri AFP.

În plină polemică legată de violenţele forţelor de ordine împotriva ”vestelor galbene”, Consiliul de Stat a fost sesizat de sindicatul CGT şi de Liga Drepturilor Omului (LDH), care au cerut interzicerea folosirii lansatoarelor ”flash-ball” (LBD), care proiectează gloanţe neletale de cauciuc de calibrul 40 mm până la o distanţă de 50 de metri.

Însă Consiliul de Stat a estimat că riscul violenţelor în timpul manifestaţiilor face ”necesar să se permită forţelor de ordine să recurgă la aceste arme, care sunt corespunzătoare pentru a face faţă unor situaţii de acest tip, cu condiţia respectării stricte a condiţiilor de utilizare”.

Circa 200 de personalităţi franceze, printre care şi mai mulţi deputaţi de stânga, au cerut la începutul lunii decembrie interzicerea imediată a acestor arme.

Avocatul Drepturilor în Franţa (echivalentul românesc al Avocatului Poporului), Jacques Toubon, ceruse încă din luna ianuarie a anului trecut scoaterea acestei arme din dotarea forţelor de ordine franceze.

Pe 14 decembrie, ONG-ul Amnesty International a cerut poliţiei franceze să ”înceteze folosirea forţei excesive împotriva manifestanţilor şi liceenilor”.

Dar patru zile mai târziu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins o cerere prin care manifestanţi răniţi de dispozitive ”flash-ball” au solicitat interzicerea urgentă a acestor arme.

Mai mult, în pofida polemicii declanşate, Ministerul francez de Interne a lansat pe 23 decembrie o licitaţie pentru achiziţia a 1.280 de noi arme de acest fel.

Conform unor media, zeci de manifestanţi şi-ar fi pierdut un ochi după ce forţele de ordine au folosit astfel de arme împotriva lor, plus mulţi alţii cu diferite răni de asemenea grave. Însă ministrul de interne, Christophe Castaner, afirmă că, din cele 101 de anchete conduse de organismul de supraveghere a poliţiei, în numai patru cazuri ar fi vorba despre răni grave la ochi.

Decizia Consiliului de Stat survine înaintea unui nou weekend în care se aşteaptă noi manifestaţii ale ”vestelor galbene”, demonstraţii care începând din data de 17 noiembrie au loc în fiecare sâmbătă. Începute ca un protest împotriva creşterii taxelor la combustibil, manifestaţiile s-au transformat într-o contestare a preşedintelui Emmanuel Macron şi au fost marcate de arestări masive – unele cu caracter preventiv -, acte de vandalism şi intervenţii ale forţelor de ordine folosind gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Macron declară că şi el este o „vestă galbenă”, care vrea un salariu mai mare şi un parlament eficient

Cunoscut pentru comentarii şi declaraţii care uneori generează controverse, preşedintele Franţei, Emmanuel Macrion, a declanşat din nou tulburare după ce a făcut un comentariu în cadrul unei întâlniri private cu presa franceză.

Preşedintele Macron a declarat că şi el este o „vestă galbenă”, „dacă acest lucru înseamnă să militezi pentru un salariu mai bun şi pentru a avea un parlament mai eficient”. Emmanuel Macron, care doreşte să îşi îmbunătăţească relaţiile cu presa din Franţa, a făcut comentariul în faţa unui grup de jurnalişti de la „Le Figaro”, „Paris Match” şi BMFTV, vorbind despre mişcarea „vestelor galbene”, declanşată în urmă cu aproape trei luni.

De câte ori a făcut declaraţii legate de protestele „vestelor galbene”, preşedintele Macron a fost critic la scenă deschisă, afirmând că „este o mişcare fără cereri clare, fără lideri, care a trecut prin mai multe schimbări”.

De această dată, însă, Emmanuel Macron a afirmat:

„Vestele galbene reprezintă acea parte a Franţei care nu trăieşte bine de pe urma muncii depuse. Dacă a fi o vestă galbenă înseamnă să militezi pentru salariu mai bun şi un parlament mai eficient, atunci şi eu sunt o vestă galbenă”, relatează Euronews.

În același timp, membrii mişcării „Vestelor Galbene” se pregătesc pentru reluarea, sâmbătă, a demonstraţiilor antiguvernamentale în toată Franța. La Paris, demonstranţii se pregătesc să scoată în evidenţă pericolul pe care îl reprezintă gloanţele de cauciuc, de dimensiunea mingilor de golf, pe care forţele de ordine le folosesc. Protestatarii acuză forţele de ordine pentru rănile provocate de folosirea acestor gloanţe de cauciuc, relatează BBC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *