„Fularele roșii“ contra „vestelor galbene“, Franța s-a împărțit în două tabere

Piața Bastiliei a fost, duminică, locul simbol al unei Franțe rupte în două. Participanții la manifestația sub sloganul „Stop violențelor, Da democrației, nu revoluției“ a „fularelor roșii“au fost huiduiți de „vestele galbene“.

După actul XI de sâmbătă al „vestelor galbene”, duminică a venit rândul „fularelor roşii” să iasă pe străzile Parisului. Pentru această primă ieşire a lor la manifestaţie, organizatorii au reuşit să mobilizeze circa 10.000 de oameni, precizează prefectura Parisului.

Organizatorii au chemat oamenii să iasă la acest „Marş republican al libertăţilor” cu două sloganuri: „Stop violenţelor” şi „Da democraţiei, nu revoluţiei”. În frig şi sub o ploaie măruntă, participanţii arborau în majoritatea lor fulare roşii şi tricouri pe care și–au înscris ataşamentul pentru Republică şi repulsia faţă de violenţe. Violenţe care au loc de 9 săptămâni, sâmbătă de sâmbătă, cu ocazia manifestaţiilor aşa-ziselor veste galbene.

Printre cele mai auzite lozinci a fost „Fascismul nu va trece”. Chiar dacă o parte dintre participanţii de duminică spuneau că susţin unele revendicări ale vestelor galbene, toţi resping violenţa contra instituţiilor statale.

Mişcarea „fularelor roşii” se vrea una apolitică, nici pro-Macron, nici anti-veste galbene. Cu toate acestea, mulţi dintre participanţii la marş, începând cu iniţiatorul acestui, un inginer din Toulouse, se declarau simpatizanţi ai preşedintelui. Nicio banderolă politică nu a fost însă văzută iar responsabilii partidului prezidenţial s-au ţinut departe de cortegiu. Doar între 15-20 de aleşi ai LREM au fost văzuţi mărşăluind prin Paris sub ploaie.

Manifestaţia s-a terminat în piaţa Bastiliei unde fularele roşii au fost huiduite de câteva zeci de veste galbene venite special acolo.

Macron, acuzat că divizează țara

Preşedintele Emmanuel Macron „este pe cale să divizeze Franţa şi să-i arunce pe francezi unul împotriva altuia“, a declarat luni Jordan Bardella, cap de listă al Adunării Naţionale (ex-Frontul Popular, de extrema dreaptă, Rassemblement national – RN) la alegerile pentru Parlamentul European.

„Nu mai este posibil să manifestezi în ţara noastră fără să existe frica de o represiune din ce în ce mai importantă din partea guvernului“, a afirmat la postul de radio RTL acest responsabil al RN, care susţine mişcarea „vestelor galbene“ împotriva politicii sociale şi fiscale a guvernului.

Potrivit candidatului RN, ministrul de interne Christophe Castaner „a făcut o alegere strategică, politică şi anume să înăbuşe această mişcare de revoltă, obosind-o prin represiune“.

„Forţele de ordine sunt complet epuizate. De mai multe săptămâni ni se livrează, într-un climat de tensiune pe străzile noastre, „veste galbene” împotriva forţelor de ordine, forţe de ordine împotriva „vestelor galbene”. Şi toată lumea e în pierdere“, a afirmat deputatul din partea Adunării Naţionale.

Cu toate acestea, reprezentantul RN, care conduce lista formaţiunii Marinei Le Pen la europarlamentare susține că „nu cheamă la o revoltă împotriva guvernului“. „Eric Drouet (figură marcantă a mişcării „vestelor galbene”) face ceea ce doreşte. Nu cer o revoltă. Avem nevoie astăzi de o ieşire din criza politică care să treacă prin a ne asculta unii pe alţii, prin dialog“, a explicat el, reiterând îndemnurile RN la un scrutin legislativ pe baza reprezentării proporţionale şi dizolvarea Adunării Naţionale (camera legislativă inferioară).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *