Funeralii naţionale pentru victimele tragediei de la Genova

Funeralii naţionale au loc sâmbătă la Genova, în prezenţa unor înalţi responsabili politici italieni, după prăbuşirea unui pod rutier, accident soldat cu zeci de victime, guvernul italian atribuind operatorului autostrăzii (care includea şi podul) responsabilitatea pentru această tragedie, informează AFP.

Circa jumătate dintre familiile victimelor au decis să boicoteze ceremonia de la Genova, în semn de protest împotriva guvernului, preferând funeralii private.

Ceremonia a început la 11:30 într-o sală expoziţională, în timp ce la locul tragediei sute de salvatori continuă să caute corpurile unor victime dispărute; prăbuşirea podului a aruncat maşini şi camioane în gol, făcând 38 de morţi şi 50 răniţi, în timp ce 5 persoane sunt considerate în continuare dispărute.

Pompierii italieni care scotocesc printre ruinele podului prăbuşit la Genova au găsit în noaptea de vineri spre sâmbătă noi corpuri într-o maşină strivită de un bloc de beton, a anunţat protecţia civilă, potrivit AFP. Echipele de intervenţie nu au dorit să precizeze numărul corpurilor găsite, dar potrivit presei italiene este vorba de maşina unei familii, în care se afla un cuplu şi o fetiţă de 9 ani, care tocmai s-au adăugat celor de 38 de morţi confirmate.

Într-o sală imensă a Parcului expoziţional din Genova, transformată într-o capelă plină de lumânări, 18 sicrie, între care unul alb al unui copil de opt ani, au fost aliniate încă de vineri, fiecare fiind acoperit cu flori, având afişat numele sau fotografia defunctului. Un doliu naţional a fost decretat pentru sâmbătă în Italia: drapelele sunt coborâte în bernă şi iluminarea a numeroase monumente, între care Colosseumul din Roma, se va stinge în cursul serii.

Preşedintele italian Sergio Mattarella, preşedinţii celor două camere ale parlamentului, cea mai mare parte a miniştrilor, precum şi reprezentanţi ai unor guverne străine, dar şi – potrivit presei – principalii responsabili ai Autostrade per Italia, societatea care gestionează autostrada ce includea şi podul, vor asista la ceremonie.

Vineri, guvernul italian a anunţat că procedura de revocare a concesiunii tronsonului pe care se afla podul respectiv din Genova a fost declanşată oficial printr-un mesaj trimis concesionarului Autostrade per Italia.

Într-un comunicat publicat în cursul serii, şeful guvernului Giuseppe Conte a precizat că societatea concesionară are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta această decizie.

Autorităţile susţin că firma „avea obligaţia să se ocupe de mentenanţa autostrăzii” şi nu a făcut acest lucru. Firma are la dispoziţie 15 zile pentru a prezenta contra-argumente.

Compania insistă că şi-a îndeplinit datoria, afirmând că podul era monitorizat constant, exact cum era cerut de lege şi că au fost făcute mai multe verificări în plus de experţi externi.

Ruperea unui cablu de oţel probabil a cauzat prăbuşirea segmentului suspendat al Autostrăzii A10 din Italia în apropierea oraşului Genova, afirmă un membru al Comisiei de anchetă, citat de site-ul cotidianului La Repubblica.
„Ruperea unui cablu de oţel este o ipoteză serioasă de lucru”, afirmă Antonio Brencich, expert al Universităţii din Genova şi membru al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură.

„Avem informaţii că prăbuşirea s-a produs după ruperea unui cablu de oţel, există mărturii şi înregistrări video în acest sens”, a precizat el.
Bilanţul celor decedaţi în urma prăbuşirii podului din Genova a ajuns la 41, conform autorităţilor.

Serviciile de urgenţă au găsit o maşină cu o familie de trei persoane, printre ruine, au anunţat autorităţile. Joi, prim-ministrul Giuseppe Conte anunţase 38 de morţi.

Zeci persoane rănite se află încă în spital, iar nouă dintre ele sunt în stare gravă. Două persoane sunt date dispărute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *