Furtună de zăpadă aşteptată în Europa în weekend. Ninsorile abundente s-au mutat și în Balcani

Mai multe regiuni din Europa au fost afectate de ninsori, iar meteorologii avertizează că un nou val de precipitaţii ar putea să se abată în ultimele zile ale săptămânii.

În unele zone din Europa stratul de zăpadă atinge chiar şi câţiva metri, iar meteorologii avertizează că un nou val de precipitaţii sub formă de ninsoare este aşteptat în weekend, relatează DPA.

În Alpi, nivelul de alertă de avalanşă nu a fost suspendat. Echipele din Austria au trimis, pe calea aerului, echipe pentru a cerceta zonele cele mai afectate de căderile de zăpadă.

Circa 300 de locuitori din Innsbruck, capitala landului Tirol, au fost sfătuiţi să rămână în case vineri şi să ţină ferestrele închise pentru a nu fi afectaţi de o eventuală avalanşă.

La Aeroportului din Frankfurt circa o zecime dintre zboruri – aproximativ 120 – au fost anulate din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piste. Iar în Munchen, au fost contramandate circa 90 de. De asemenea, în Germania, unii şoferi au petrecut noaptea în maşini, în special conducătorii auto surprinşi pe autostrada A8 în apropiere de Chiemsee, în sudul ţării.

În Elveţia, mai mulţi turişti au fost coborâţi vineri din pasul Schwaegalp după ce o avalanşă a afectat joi hotelul montan în care erau cazaţi, potrivit unui anunţ al poliţiei. La altitudini de 1.500 de metri, stratul de zăpadă măsoară între 1,5 şi 2,5 metri.

Ninsorile abundente s-au mutat și în Balcani. Zăpezile au acoperit zone întinse în Serbia, Bosnia şi Herţegovina sau Muntenegru.

A nins toată noaptea în zone întinse din Bosnia Herţegovina. Într-un orăşel din est, zăpezile au acoperit cu un strat gros case, maşini şi drumuri. Din cauza zăpezilor, care pe alocuri au fost de peste un metru, unele drumuri au fost blocate.

Patru municipalităţi din sud-vestul Serbiei au introdus măsuri de urgenţă din pricina căderilor de zăpadă. Şoferii au fost avertizaţi să ţină seama de faptul că circulaţia se desfăşoară cu greutate.

Majoritatea şcolilor au fost închise, iar echipajele de intervenţie le-au distribuit locuitorilor provizii. În Muntenegru, trei oraşe de la Marea Adriatică au rămas fără curent după ce o furtună puternică a afectat sistemul de electricitate. Potrivit meteorologuilor, primele 10 zile ale lui ianuarie au fost şi cele mai reci din ultimii ani.

Crucea Roşie a intervenit pentru a-i ajuta pe şoferii blocaţi pe o autostradă din sudul landului german Bavaria, iar un băiat de nouă ani a fost ucis de un copac prăbuşit. Intrarea unui hotel elveţian a fost lovită de o avalanşă, iar furtuna de zăpadă a făcut ca drumurile să fie impracticabile în Suedia şi Norvegia.

Echipele de intervenţie din Austria au fost nevoite să meargă prin zăpadă până la brâu pentru a ajunge la un practicat de snowboard în vârstă de 41 de ani care se rătăcise după ce ieşise de pe pistă în staţiunea Schlossalmbahn.

Intemperiile au luat o pauză vineri în Austria, unde stratul de zăpadă a atins trei metri în anumite regiuni. Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în ultima săptămână şi doi turişti aflaţi în drumeţie sunt daţi dispăruţi de sâmbătă.
“Astfel de cantităţi de zăpadă la altitudini mai mari de 800 de metri se întâmplă o dată la 30 sau 100 de ani”, a spus Alexander Radlherr de la Institutul Central pentru Meteorologie şi Geodinamică din Austria.

În Austria, armata a trimis elicoptere pentru a scutura zăpada din vârfurile copacilor reducând astfel riscul ca aceasta să se prăbuşească pe străzi şi căi ferate.

În Suedia, furtunile de zăpadă au devastat regiuni din nordul ţării. Pe locuri s-au înregistrat viteze record ale vântului, de 49,7 m/s, iar furtuna Storm Jan a provocat haos în localitatea Stekenjokk, la graniţa cu Norvegia.

În nordul Norvegiei, un şofer de camion a relatat vineri dimineaţă cum, împreună cu alţi şoferi, au rămas blocaţi pe un drum de munte de joi, ora 17:00 (16:00 GMT). Magnar Nicolaisen a povestit pentru postul public de televiziune NRK că a dormit în cabina camionului pe timpul nopţii, iar ceilalţi participanţi la trafic au fost nevoiţi să rămână în maşini.

Condiţiile atmosferice au fost deosebit de periculoase în Bavaria, unde, potrivit posturilor locale de televiziune, zăpada a paralizat viaţa publică.
Transporturile feroviare au fost grav afectate în sudul şi estul landului, iar circulaţia rutieră a fost blocată din cauza porţiunilor alunecoase şi a copacilor prăbuşiţi.

Un băiat de nouă ani a fost ucis în apropiere de Munchen când un copac s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii. A fost găsit după 40 de minute, dar salvatorii nu l-au putut resuscita.

Două porţiuni ale autostrăzii A8 au fost închise în sud-est, iar şoferii şi-au petrecut noaptea la un popas de lângă Rosenheim. Crucea Roşie din Bavaria şi o agenţie guvernamentală a venit în ajutorul automobiliştilor.

Drumurile din regiunea Berchtesgaden în apropierea graniţei cu Austria au fost blocate, iar armata a trimis circa 200 de militari pentru a-i ajuta pe oamenii prinşi în zăpadă. Sunt aşteptat alte ninsori sâmbătă noapte. Circa 90 de zboruri au fost anulate pe aeroportul din Munchen, iar traficul aerian a fost perturbat şi la Frankfurt.

În Elveţia, o avalanşă a lovit un hotel-restaurant, rănind trei persoane. Potrivit presei locale, avalanşa a avut o lăţime de 300 de metri şi a coborât dinspre Schwägalp.

Salvatorii au cercetat vineri zona pentru a se asigura că nu a rămas nimeni prins în zăpadă în vecinătatea hotelului Säntis. Mai multe maşini şi un autobuz au rămas îngropate în zăpadă.

Unul dintre oaspeţii cazaţi în hotel a apus că, iniţial, a crezut că zăpada cade de pe acoperiş.“A fost un zgomot masiv, iar partea din spate a restaurantului a fost înghiţită de o masă mare de zăpadă”, a spus oaspetele pentru Tagblatt.

Marea Britanie va fi „înghiţită” de zăpadă la sfârşitul lui ianuarie

Meteorologii avertizează că în Marea Britanie vor urma căderi masive de zăpadă la sfârșitul lunii ianuarie, potrivit unei diagrame meteo indicând condiții meteorologice severe de iarnă, care vor „pune stăpânire” peste ţară în câteva săptămâni. Temperaturi foarte scăzute şi furtuni de zăpadă continuă să aducă haos pe continentul european.

O prognoză pe termen mai lung emisă de agenţia Met Office dezvăluie că în Marea Britanie vor reveni temperaturile foarte scăzute, iar probabilitatea unor căderi mari de zăpadă crește spre sfârșitul lunii ianuarie și începutul lui februarie.

O diagramă meteo îngrijorătoare transmisă de WXCHART arată că Marea Britanie ar putea fi „înghiţită” de zăpadă la sfârșitul lunii, Scoția și Irlanda de Nord urmând să fie cel mai afectate de condițiile severe de iarnă, potrivit Express.

De asemenea, prognoza Met Office mai precizează că, pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul lunii și la începutul lunii februarie „există o probabilitate crescută ca vremea rece să se instaleze la nivel general, ceea ce va aduce un risc sporit de îngheț, ceață și zăpadă”.

Între timp, BBC Weather a avertizat că există „reale îngrijorări” că în Europa vor fi în continuare căderi „însemnate” şi „abundente” de zăpadă în zilele următoare. Zăpada va acoperi noi zone și va aduce temperaturi foarte scăzute în mare parte continentului, în special în Moscova.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *