Fusta, interzisă în zeci de școli din Marea Britanie

În 40 de școli britanice este interzisă purtarea fustei pentru a se asigura drepturi egale pentru persoanele transgender, scrie presa britanică.

Alte şcoli iau în considerare, de asemenea, trecerea la uniforme unisex, care îi pot ajuta şi pe elevii transgender să se simtă incluşi.

Prima instituție de învățământ care a impus o uniformă neutră școlarilor este Lewes din East Sussex. Din luna septembrie anul trecut, toți elevii sunt obligaţi să poarte pantaloni.

La liceul Copleston din Ipswich, fustele sunt interzise alături de „blugi skinny şi piercing-urile faciale”, conform Sunday Times. Toţi copiii trebuie să poarte „pantaloni gri simpli”.

Fustele au fost interzise şi la liceul Woodhey din Bury, pentru că pot fi „nedemne şi umilitoare” pentru staff şi vizitatori atunci când fetele stau pe jos în amfiteatre şi la cursurile de teatru.

Tot în Bury, la liceul Phillips, fustele vor fi interzise pentru elevii noi care vor începe şcoala în septembrie 2018 şi pentru toţi începând cu anul următor. Decizia fost întâmpinată de opoziţie din partea școlarilor, care au lansat o petiţie împotriva măsurii, strângând mii de semnături.

„Motivul pentru schimbarea uniformei școlare se leagă de egalitate și politețe. Acum, toți elevii noștri poartă aceeași uniformă, este mai adecvată și acest lucru reduce riscul de a fi încălcate drepturile. Este o uniformă neutră din punctul de vedere al genului, ne-am gândit de mult timp să introducem uniforma neutră”, a declarat Tony Smith, directorul școlii Lewes.

Totuşi, potrivit ziarului britanic, părinții școlarilor de la liceul Phillips din Bury City se plâng că nu au fost consultați cu privire la introducerea acestei noi uniforme.

Decizia fost întâmpinată de opoziţie din partea elevilor, care au lansat o petiţie împotriva măsurii, strângând mii de semnături.

„Ne simţim mai încrezători când purtăm o fustă iar pantalonii nu au un aspect plăcut. Problemele cu respectul de sine în rândul adolescenţilor cresc iar faptul că nu putem să purtăm hainele în care ne simţim cel mai bine va dăuna sănătăţii noastre mintale şi rezultatelor noastre şcolare”, se arată în petiţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.