Gazoductul Nord Stream a fost sabotat: urme de explozibili, găsite la fața locului

Conductele submarine care ar fi trebuit să aducă gaz natural din Rusia spre Germania au fost avariate în luna septembrie, în urma unor explozii puternice, scrie Deutsche Welle.

Un procuror suedez a anunțat vineri că exploziile care au avariat gazoductele submarine Nord Stream au fost rezultatul unui act de sabotaj, confirmând astfel în mod oficial principala teorie vehiculată de autoritățile europene.

„Pagubele substanțiale produse conductelor de gaz în urma detonărilor au fost documentate în mod minuțios”, a declarat Serviciul de Securitate suedez, care a adăugat că este vorba despre „un caz grav de sabotaj”.

„În cursul analizelor efectuate au fost identificate reziduuri de explozibili pe mai multe dintre obiectele recuperate”, a mai precizat Serviciul de Securitate suedez.

În continuare, comunicatul precizează că „ancheta preliminară este foarte complexă și cuprinzătoare” și că activitatea continuă. Comunicatul nu menționează nici un suspect.

Exploziile care au avariat conductele au avut loc în septembrie. Patru scurgeri de gaze au fost depistate în acel moment în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, din Marea Baltică.

Cele două conducte nu se aflau în funcţiune în momentul accidentului, dar erau sub presiune. Luna trecută, Danemarca anunțase deja că o anchetă preliminară a arătat că scurgerile au fost provocate de o serie de explozii puternice.

Rezultatul a fost acela că orice posibilitate de livrare a gazelor dinspre Rusia spre Germania prin aceste conducte a fost exclusă.

Nord Stream 1 nu mai transporta gaze către UE din august, când Rusia a închis-o, spunând că gazoductul are nevoie de mentenanță. În urma invaziei Rusiei din Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz sistase deja participarea țării sale la proiectul gazoductului Nord Stream 2, care fusese criticat de statele baltice, de cele din estul UE, de Ucraina și SUA.

Mai mulți oficiali europeni au sugerat sau au anunțat mai direct că principalul suspect pentru actul de sabotaj ar fi Rusia. De cealaltă parte, Moscova a respins acuzațiile și a învinuit Occidentul că se află la originea exploziilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *