Georgia: Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, în faţa justiţiei, susţinătorii săi protestează în stradă

Poliţia georgiană a arestat luni zeci de susţinători ai fostului preşedinte şi lider al opoziţiei încarcerat, Mihail Saakaşvili, care au protestat în faţa unui tribunal unde el a compărut pentru acuzaţii de abuz de putere pe care le-ar fi comis pe vremea când era şef al statului, relatează France Presse.

Este prima înfăţişare în instanţă a fostului preşedinte al Georgiei de la arestarea sa în data de 1 octombrie după revenirea în ţară după opt ani de exil.

Preşedinte al Georgiei între 2004 şi 2013 şi de asemenea personalitate politică în Ucraina, Mihail Saakaşvili a ţinut o grevă a foamei timp de 50 de zile pentru a protesta împotriva încarcerării sale.

Luni, Saakaşvili a apărut într-o cuşcă de sticlă în sala de audieri, potrivit unei scurte înregistrări video filmate cu un telefon mobil şi difuzat de postul independent Pirveli TV.
În acest timp, peste 1.000 de simpatizanţi ai săi au manifestat în faţa tribunalului, agitând drapele ale Georgiei şi Uniunii Europene şi scandând numele său.

Mai multe zeci dintre aceştia au fost arestaţi după ce au blocat traficul rutier pe o stradă învecinată, potrivit canalului pro-opoziţie Mtavari TV.

Saakaşvili a încetat greva foamei după ce a fost transferat într-un spital militar la 20 noiembrie, iar medicii i-au explicat că viaţa sa este în pericol.

Autorităţile georgiene i-au interzis iniţial să asiste la proces, înainte de a-şi reconsidera decizia în urma unei cereri în acest sens din partea Departamentului de Stat al SUA.
„Nu îmi este frică să compar în faţa unui tribunal corect şi să-mi apăr adevărul în faţa poporului georgian”, a asigurat Saakaşvili pe Facebook săptămâna trecută, remarcând totuşi că are „zero şanse să găsească dreptate într-un tribunal” georgian.

În 2018, Mihail Saakaşvili a fost condamnat în contumacie la şase ani de închisoare pentru „abuz de putere” şi se confruntă în prezent cu alte proceduri pentru aceleaşi acuzaţii. El a denunţat un dosar complet fabricat şi motivat politic.

Procesul urma să înceapă luni cu presupusul său rol în reprimarea violentă a protestelor opoziţiei în 2007, pe când ocupa postul suprem în stat.

În acea perioadă, Saakaşvili a recunoscut că poliţia a făcut uz de forţă excesivă faţă de protestatari, a demisionat şi a convocat alegeri anticipate pe care le-a şi câştigat.
Mihail Saakaşvili „nu a avut niciun rol în operaţiunea poliţiei”, a insistat avocatul său Dito Sadzaglişvili într-o declaraţie pentru AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.