Germania, alegeri: Liderul PPEE, Manfred Weber, crede că un guvern de stânga la Berlin va adânci fracturile în UE

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi că nimeni din blocul ei conservator nu a avut vreodată îndoieli că vor avea în faţă o bătălie dură pentru păstrarea conducerii guvernului după 16 ani la putere, în timp ce liderul grupului europarlamentar al Partidului Popular European, germanul Manfred Weber, crede că o coaliţie de stânga la Berlin va ”adânci fracturile” în UE, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

”Pentru toţi din Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) era clar că după 16 ani (la guvernare) nu se putea reveni automat la conducerea cancelariei”, a spus Merkel în timpul unei conferinţe de presă comune cu Manfred Weber în capitala germană.

Întrebată despre posibilitatea ca blocul conservator CDU/CSU să piardă scrutinul din 26 septembrie în faţa Partidului Social-Democrat (SPD), Merkel a răspuns doar că rolul ei nu este să se amestece în campanie şi că rezultatul se decide la urne. ”Luptăm şi la final vom număra”, a spus şefa guvernului aflată la finalul celui de-al patrulea mandat.

La rândul său, Weber a avertizat asupra pericolului pe care în opinia sa l-ar implica o coaliţie tripartită de stânga, formată din SPD, Verzi şi stânga radicală Die Linke, o opţiune care potrivit sondajelor este aritmetic posibilă.

Un guvern al stângii va ”adânci fracturile” actuale în Uniunea Europeană, aceasta în timp ce acum blocul comunitar are nevoie la conducerea guvernului german o persoană care să ştie să obţină consensuri, consideră liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European.

”Din acest motiv (candidatul conservator) Armin Laschet trebuie să acceadă la conducerea guvernului” german, întrucât ”ştim cât de important este un guvern popular la Berlin pentru ansamblul continentului”, a argumentat Weber.

Un sondaj difuzat joi de institutul Kantar indică 25% din intenţiile de vot pentru SPD şi 21% pentru blocul CDU/CSU.
Nu mai este timp pentru ca blocul conservator din Germania să întoarcă rezultatele sondajelor ce indică o înfrângere istorică la alegerile din această lună, a avertizat joi Markus Söder, liderul CSU, ramura bavareză a conservatorilor, citat de DPA.

„Dacă mai există o şansă de a rupe tendinţa, aceasta va fi în weekend”, a adăugat Söder.

Söder este liderul Uniunii Creştin Sociale (CSU) – partidul soră al Uniunii Creştin Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel – şi premier al landului Bavaria. El a ratat de asemenea la începutul acestui an şansa de a deveni candidatul de centru-dreapta pentru funcţia de cancelar în alegerile din 26 septembrie.

Söder a adăugat că CSU vrea să „meargă într-un fel” spre inversarea tendinţei curente de sprijin faţă de CDU/CSU la conferinţa partidului stabilită pentru vineri şi sâmbătă la Nürnberg.

Cel care l-a învins pe Söder pentru a deveni candidat la postul de cancelar al CDU/CSU, Armin Laschet, este de asemenea aşteptat să participe la conferinţa de la Nürnberg.

Un sondaj publicat în această săptămână de institutul Forsa din Berlin arată că sprijinul pentru CDU/CSU, care a dominat politica naţională germană de la Al Doilea Război Mondial, s-a prăbuşit la 19%. Aceasta ar fi o scădere dramatică de la 32,9% din voturi obţinute la alegerile din 2017.

Sondajul Forsa a confirmat impulsul politic din spatele candidatului de centru-stânga la postul de cancelar Olaf Scholz, cu un sprijin pentru social-democraţii (SPD) săi de 25%.

Scholz este ministru de finanţe în coaliţia condusă de Merkel cu SPD.

„Trebuie cu toţii să acţionăm împreună” a spus Söder. „Alegerile sunt despre soarta a milioane de oameni în Germania”, a notat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.