Germania, alegeri. Un partid al românilor îşi încearcă norocul la Frankfurt

Români pentru Frankfurt, o formațiune fondată de un bucureştean plecat acum 30 de ani din ţară, îşi încearcă norocul în scrutinul din cel de-al cincilea oraş ca mărime din Germania

Duminică, în Germania a început ceea ce numeşte Superwahljahr (Anul Superalegerilor), cu alegeri regionale în două landuri, Baden-Württemberg (sediul industriei auto) şi Renania-Palatinat (al fostului cancelar Helmut Kohl). În următoarele luni, până la marile alegeri parlamentare din 26 septembrie, când va fi ales noul cancelar, vor avea loc o serie de alegeri locale, iar unele ar putea decide noua coaliţie. La Frankfurt, o formaţiune a românilor îşi încearcă norocul sub privirile circumspecte ale rivalilor locali. Cu doar 1.000 de voturi, Români pentru Frankfurt poate să obţină în premieră un mandat de consilier local. Partidul candidează pe poziţia 22 pentru pentru Consiliul Muncipal (Stadtverordentenversammlung) şi pe poziţia 6 pentru Consiliul Consultativ al Migranţilor (KAV-KommunaleAusländervertretung). În Frankfurt, românii reprezintă a patra comunitate ca mărime. „Scopul nostru este să susţinem cultura şi spiritul românesc, experienţa de viaţă şi competenţele profesionale ale cetăţenilor români în beneficiul comunităţii, al societăţii şi oraşului în care trăim, să reprezentăm interesele românilor din Frankfurt am Main, să le dăm voce şi vizibilitate, să ne asigurăm că drepturile lor sunt respectate şi competenţele lor sunt puse în valoare”, se prezintă Români pentru Frankfurt.

Lista pentru Consiliul Consultativ al Migranţilor este deschisă de Cristina Roşca-Peters. Mamă a doi copii, Cristina Roşca-Peters este doctor în inginerie mecanică şi profesează ca avocat, fiind membră în Baroul Bucureşti şi în Baroul Frankfurt. „A lucrat în programe sociale, venind în sprijinul cadrelor medicale din azilurile de bătrâni din Germania sau a românilor care doreau să se întoarcă în ţară”, precizează partidul pe site-ul său. Lista pentru Consiliul Municipal îl are în frunte pe Ionuţ-Vlad Plenz, fondatorul partidului. Născut în Bucureşti şi stabilit la Frankfurt de la vârsta de şase ani, la începutul anilor ’90, Ionuţ-Vlad Plenz este tehnician calificat în sisteme IT şi lucrează de peste 20 de ani la cea mai mare companie de telecomunicaţii din Germania. A fost implicat în mai multe proiecte legate de Biserica Ortodoxă Română şi autorităţile locale germane.

„Mulţi români care au venit acum, recent, din 2014 încoace, nici nu ştiu că au drept de vot sau n-au votat deloc. Şi partidele în general sunt sceptice vizavi de grupări pur etnice şi suntem văzuţi un pic cu resentimente”, explică fondatorul Români pentru Frankfurt, citat de Mediafax. Potrivit lui, avantajul partidului său este că propune o listă foarte diversificată, cu oameni cu foarte multă experienţă. „Pe listă suntem oameni cu foarte multă experienţă în multe domenii, din IT, din Medicină, din domeniul ştiinţific, avocaţi. Avem o listă foarte diversificată şi agilă, în sensul că sunt oameni care au experienţă de trai şi muncă aici, în Germania”, spune Ionuţ-Vlad Plenz. Pe listă se află şi Alina Jurcoane, cercetătoare în domeniul neuroştiinţelor.

Născută şi crescută în judeţul Arad, Alina Jurcoane a studiat medicina la Bucureşti, Timişoara şi Frankfurt. Este co-iniţiatoare a petiţiei „Un Timbru pentru Dreptate” pentru reprezentarea echitabilă a Diasporei româneşti în Parlamentul României şi îi consiliază pe români în probleme de integrare la „Comunitatea Românilor Rin-Main” (CROM). „Văzând pe grupuri că foarte mulţi români se plâng că au o problemă ori cu locuinţele, ori cu serviciul, ori cu diferite probleme de integrare, mi-am dat seama că nu este suficient doar să ne plângem pe Facebook, că nu ne ascultă nimeni”, îşi justifică ea decizia de a candida. „Partidele vechi nu ne văd prea bine, în sensul că le rupem potenţialul de alegători. Pe de altă parte, analizele noastre de câţiva ani arată clar că mai ales românii nu prea merg la vot pentru partidele vechi”, subliniază Ionuţ-Vlad Plenz.

În afară de Frankfurt şi alte localităţi din Hessa, alegeri au loc duminică la nivel de land în Baden Wurttemberg şi Renania Palatinat. Cele două alegeri regionale sunt urmărite cu mare interes, întrucât rezultatele lor sunt considerate un indiciu important în perspectiva scrutinului naţional din septembrie. Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiunea politică a cancelarului Angela Merkel, este în continuare partidul cel mai bine cotat în sondajele de opinie din Germania, dar procentajele sale au scăzut în ultimele zile, remarcă agenţia de presă DPA. Potrivit unui sondaj de opinie publicat recent, CDU se află în urma Verzilor, partener de guvernare, în landul Baden Wurttemberg în ceea ce priveşte simpatiile electoratului. La rândul său, Partidul Social Democrat (SPD) a câştigat popularitate în Renania Palatinat, majorând perspectivele ca popularul premier al acestui land, Malu Dreyer, să revină la conducere la nivel federal, ca şef al unei coaliţii tripartite, notează DPA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *