Germania speră la o ”decizie pozitivă” a UE asupra candidaturilor Ucrainei şi Republicii Moldova

Cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi, la Kiev, că speră la ”o decizie pozitivă” a Uniunii Europene (UE) asupra candidaturii Ucrainei şi Republicii Moldova, informează AFP.

„Ucraina face parte din familia europeană”, a asigurat cancelarul federal german în timpul unei conferinţe de presă comune cu liderii ucrainean, francez, italian şi român, precizând că va trebui „să se facă tot ce este necesar” pentru „a găsi unanimitatea” în cadrul UE în vederea lansării acestor candidaturi.

„Aderarea la UE este supusă unor reguli clare, care trebuie respectate de toţi”, a amintit cu toate acestea Scholz.

Ţările membre ale UE urmează să decidă, în timpul unui summit pe 23-24 iunie, dacă îi acordă într-o primă fază Ucrainei şi Republicii Moldova statutul oficial de ţară candidată la aderare, începutul unui proces de negocieri ce ar putea dura ani de zile. Comisia Europeană urmează să vină cu o recomandare vineri.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi au întreprins joi o vizită inedită „de susţinere” la Kiev, unde au ajuns cu trenul. În Ucraina li s-a alăturat preşedintele României, Klaus Iohannis, care a urmat un alt traseu.

La conferinţa de presă comună cu omologul său român, Klaus Iohannis, cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu premierul italian Mario Draghi, Macron a declarat, după întâlnirea celor patru lideri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski: „Toţi patru susţinem statutul de candidată imediată la aderare” pentru Ucraina. Macron a adăugat că „acest statut va fi însoţit de o foaie de parcurs şi va implica luarea în considerare a situaţiei din Balcani şi din vecinătate, în special din (Republica) Moldova”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *