Germania va modifica legislaţia pentru a preveni radicalizarea islamistă a tinerilor pe internet

Germania va introduce în acest an modificări legislative pentru protejarea minorilor în mediul online în special împotriva radicalizării islamiste, a declarat marţi ministrul familiei, Franziska Giffey, transmite dpa.

Cadrul legal are nevoie urgentă de aducere la zi în lumina noilor provocări şi riscuri, a subliniat oficialul german, la prezentarea unui raport intitulat „Islamismul pe Net 2018”.

Modificările vor include setări implicite securizate pentru serviciile de chat, sisteme de raportare a abuzurilor şi cerere de asistenţă, precum şi categorii clare de vârstă, a menţionat ea.

Raportul a dezvăluit modul în care islamiştii s-au folosit cu succes de pretinsa interzicere a vălului islamic în spaţii publice şi de retragerea fotbalistului Mesut Ozil din echipa naţională, pentru a stabili contacte cu tineri.

Mesut Ozil, care este de origine turcă, s-a retras din naţionala Germaniei în urma controversei iscate de fotografia în care apărea alături de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan înaintea unui scrutin.

Ministrul Franziska Giffey a subliniat că profesorii şi asistenţii sociali trebuie să recunoască simbolurile islamiste radicale pentru ca problemele să poată fi identificate într-un stadiu precoce.

„Am văzut adesea toate simbolurile de care vorbim aici”, a afirmat Franziska Giffey, fost primar al districtului berlinez Neukoelln, cu o numeroasă populaţie imigrantă.

Agenţia jugendschutz.net, înfiinţată de guvern pentru protecţia minorilor care utilizează internetul, a contabilizat anul trecut 872 de infracţiuni legate de propaganda islamistă.

YouTube a şters 99% din cazurile semnalate, Instagram 98% şi Facebook 82%. În schimb, serviciul de mesagerie Telegram, considerat o platformă extrem de relevantă pentru propaganda islamistă, a şters doar 58% din cazurile ce i-au fost semnalate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *