GfK: Românii privesc perspectivele economice ale propriei ţări cu mai mult pesimism decât oriunde în altă parte a Europei

Românii privesc perspectivele economice ale propriei ţări cu mai mult pesimism decât oriunde în altă parte a Europei, arată studiul GfK Climatul de Consum pentru trimestrul al doilea al anului.

România înregistrează cel mai slab scor referitor la aşteptările privind starea economiei între cele 28 de tari europene analizate de studiu. Este cel mai mic nivel înregistrat de România în ultimii 6 ani.

Potrivit studiului, prognozele economice în rândul consumatorilor români au continuat să scadă în trimestrul al doilea. Cu -22,2 puncte în iunie, indicatorul a scăzut cu 5,6 puncte, comparativ cu lună martie. Acesta este cel mai scăzut nivel, înregistrat din aprilie 2012. Românii privesc perspectivele economice ale propriei ţări cu mai mult pesimism decât oriunde în altă parte a Europei.
Şi aşteptările privind veniturile au scăzut. Cu -0,1 puncte în iunie, indicatorul a scăzut cu 4,2 puncte comparativ cu lună martie, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat din iunie 2014.

În schimb, înclinaţia către cumpărare s-a îmbunătăţit uşor. A crescut cu 4 puncte, ajungând la 1,3 puncte în iunie, comparativ cu lună martie. În primul trimestru din 2018, în România, înclinaţia către cumpărare avea tot o valoare negativă.

Conform studiului, sentimentul consumatorilor din cele 28 state UE s-a îmbunătăţit uşor în trimestrul al doilea din 2018. În iunie, acesta a ajuns la 23,2 puncte, în creştere cu 2,6 puncte faţă de valoarea din martie. Este cel mai înalt nivel din noiembrie 2017 până în prezent. Înclinaţia medie către cumpărare în UE a scăzut uşor, deşi înclinaţia către economisire a scăzut şi ea, astfel fiind disponibili mai mulţi bani pentru consum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *