Gheorghiţă consideră firească neîncrederea  în vaccinul AstraZeneca

 

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a afirmat, miercuri seara, la  TVR, că este „firească” neîncrederea românilor în vaccinul de la AstraZeneca, motivată de faptul că multe țări au suspendat acest vaccin. 

Beneficiile vaccinării sunt indiscutabile, adaugă acesta.

Coordonatorul CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a spus că neîncrederea în vaccinul produs de AstraZeneca este firească, după ce, în 24 de ore, doar 5% dintre români s-au vaccinat cu acest vaccin.

„În ceea ce privește neîncrederea care s-a dezvoltat în ultima perioadă pentru vaccinul de la compania AstraZeneca aș putea să o cataloghez ca fiind absolut firească. Am anticipat această evoluție a creșterii, a evitării, a neîncrederii, tocmai în virtutea deciziilor care au fost diferite la nivel european. Știm foarte bine că au fost țări care au decis suspendarea temporară cu vaccinul de la AstraZeneca (…). Vom vedea care va fi decizia de aici înainte”, a mai spus Gheorghiță.

Coordonatorul vaccinării împotriva COVID-19 afirmă că este momentul firesc să fie luată o decizie comună la nivelul tuturor țărilor europene în privința vaccinării cu AstraZeneca și că toți cei care se ocupă de acest subiect își doresc acest lucru.

Gheorghiță a precizat că miercuri seara se desfășoară o ședință a tuturor miniștrilor sănătății de la nivelul țărilor UE în care s-ar putea lua o decizie comună care să fie transmisă tuturor țărilor membre, „așa încât să reconstruim încrederea în acest tip de vaccin”.

„Până la urmă trebuie să punem în balanță beneficiile vaccinării, indiscutabile, și riscurile acestei boli”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile, arăta, miercuri, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Cheagurile de sânge neobișnuite pot fi listate drept „efecte adverse rare”, a adăugat EMA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *