Ghid pentru eurocrații care se vor afla la București pe timpul președinției României la UE

Pe perioada celor șase luni cât va dura preșdinția Românie la Uniunea Europeană, publicația Politico oferă un ghid oficialilor și funcționarilor europeni pentru a se descura prin București.

După șase luni petrecute la Viena, este timpul să te întorci în estul sălbatic al Europei pe perioada Președinției României la Consiliului UE. Dacă ați supraviețuit la Sofia, Bucureștiul nu ar trebui să fie șoc.

1. Cel mai rău trafic din Europa

Dacă v-ați plâns vreodată că sunteți blocați pe drumurile din Bruxelles, nu ați văzut nimic încă. Conexiunile proaste ale transportul public vă fac să vă confruntați cu o călătorie cu 16 kilometri pe oră de la aeroportul Henri Coandă până în centrul orașului.

Bucureștiul – cu o populație de aproximativ 2,4 milioane de oameni – are cel mai aglomerat trafic din Europa, devansând orașe mult mai mari, cum ar fi Moscova și Londra. Cele mai multe bulevarde ale orașului, construite în timpul comunismului, au fost concepute pe când puțini oameni își puteau permite un autovehicul personal.

La trei decenii după căderea comunismului, traficul de melc prin capitală este un cartof politic fierbinte. Președintele liberal Klaus Iohannis s-a plâns în primăvara aceasta după o plimbare cu bicicleta în oraș și a criticat-o pe primărița social-democrată a orașului, Gabriela Firea. Aceasta i-a răspuns că Bucureștiul nu poate fi comparat cu orașul mai mic, Sibiu, unde Iohannis a fost primar și care va găzdui summitul UE post-Brexi.

2. Impresionanta Casă a Poporului

Dacă ați depășit labirintul Parlamentului European, cel al Parlamentului României vă oferă o provocare pentru nivelul următor. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume după Pentagon, iar multe întâlniri pe timpul președinției UE vor avea loc acolo. Sigur vă veți pierde – deci nu uitați să admirați candelabrele mari și perdelele .

Așa-numita Casă a Poporului, sub dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu, a fost ultimul proiect megalomanic al lui Ceaușescu înainte de a fi alungat de la putere și ucis în 1989.

Românii au speculat mult despre părțile ascunse ale clădirii. În timp ce s-a confirmat existența câtorva niveluri subterane și a unui buncăr pentru Ceaușescu, persistă misterul despre tunelurile care ar leaga clădirea de alte părți ale orașului. În drum spre o întâlnire. nu fiți șocați să vedeți doamne așezate pe scaune în ascensoare, lucrând la broderii și apasând butoanele pentru dvs.: Asta este treaba lor și veți fi recunoscători să vedeți o față umană după ce v-ați pierdut fără speranță prin clădire.

3. Orașul Vechi

Dacă doriți să vă relaxați după discuțiile lungi de la Casa Poporului, faceți o plimbare de 20 de minute în Bucureștiul vechi, o rețea de străzi înguste, pline de baruri și restaurante. O zonă abandonată înainte de aderarea României la UE, a fost restaurată și oferă de la baruri hipster până la cluburi de noapte. Unii spun că orașul vechi este supraestimat, dar trebuie văzut. Mâncarea sau cafeaua într-o cafenea veche va fi mai plăcută decât în Viena, pentru că se poate fuma, spre deosebire de capitala austriacă.

Dacă doriți să vă relaxați într-o atmosferă mai liniștită, mergeți la Ceainăria Infinitea, la 20 de minute de mers pe jos de clădirea parlamentului. Dacă aveți mai mult timp , mergeți la Serendipity, o altă ceainărie, mai ales dacă vremea este suficient de bună și vă permite să stați afară. Vă puteți bucura și de terase dacă sunteți destul de norocos să fiți în București când vremea se încălzește.

Spre deosebire de Bruxelles, unde o terasă înseamnă niște scaune așezate pe stradă pe lângă care trec mașini, în București veți descoperi semnificația originală a cuvântului. Mergeți la Café Verona sau Grădina Eden pentru a vedea despre ce vorbim.

4. Multă carne

Nu vă va lua prea mult timp să descoperiți că românii oferă mai multe preparate pe bază de carne la o masă: fie tocată și preparată drept cârnați sau mici pe grătar, sau împachetată în frunze mici de varză – sarmale.

Dacă sunteți vegetarieni sau vegani, să vă așteptați la priviri curioase de la românii mai în vârstă, care se vor întreba în secret ce este în neregulă cu voi, dar găsiți și localuri cu rețete vechi românești care nu conțin carne.

Pentru o gustare în drum spre o întâlnire, profitați de brutăriile de la aproape fiecare colț de stradă. Produsele de patiserie cu brânză, cum ar fi brânzoaicele sau dobrogenele, sunt delicioase.

5. Oameni prietenoși cu străinii

Viața în București se trăiește în ritm alert, așa că să nu fii surprins să-i vezi pe locuitorii acestui oraș stresati și întotdeauna grăbiți. Puteți să-i auziți ocazional cum se certă în transportul public. Nu este nevoie să-ți faci griji, dragă Eurocratule. În momentul în care știu că ești străin, locuitorii Bucureștiului își vor pune fața cea mai prietenoasă și vor face tot posibilul pentru a vă ajuta. Încercarea de a impresiona străinii face parte din modul de viață al românilor și asta vă va fi util atunci când veți avea nevoie de informații.

Sibiul oferă o atmosferă diferită față de București: mai relaxată, inclusiv un ritm mai lent de vorbit. Cel mai bun exemplu este președintele Iohannis, fostul primar al Sibiului. În timpul unui discurs din ianuarie anul trecut, el a făcut o pauză atât de lungă între cuvinte, încât a declanșat un sistem automat al unui post de radio care introducea muzică după câteva secunde de tăcere.

6. Căldură în imobile

Dacă vă îndreptați spre București la începutul președinției, nu vă temeți de frig pentru că românilor le place să fie foarte cald în interior atunci când este frig afară, poate pentru că sunt încă traumatizați de vremurile când era frig în apartamentele lor în timpul comunismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *