Ghinea anunță ă România va primi 500 de milioane de euro pentru spitale și școli

Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a anunţat joi că a fost aprobată o finanţare europeană de aproape 484 de milioane de lei din mecanismul REACT-EU. Cea mai mare parte a banilor va fi destinată dotărilor pentru spitale, centre sociale şi şcoli, în contextul pandemiei COVID-19.

România va primi aproape 500 de milioane de euro pentru spitale și școli în criza COVID-19. O parte din această sumă va fi alocată şi pentru proiecte legate de eficienţă energetică şi energie regenerabilă.

„Vești bune despre finanțările prin REACT-EU
E oficial, vom primi noi fonduri europene de 483,8 milioane euro pentru dotarea spitalelor, centrelor sociale și școlilor, în criza COVID-19 și pentru proiecte din energie, din mecanismul REACT-EU. Am primit aseară confirmarea Comisiei Europene.

Suma asta va merge la proiecte din Programul de Infrastructură Mare, și anume cele destinate sănătății în context COVID, plus cele pe eficiență energetică și energie regenerabilă. Vor mai urma și alte aprobări de finanțări suplimentare din REACT-EU, în total 1,,32 miliarde euro pentru anul 2021”, a scris Cristian Ghinea, pe Facebook.

„Este o super reușită, având în vedere cât de încurcată era situația atunci când am preluat conducerea ministerului. Fostul ministru Marcel Boloș făcuse promisiuni în campania electorală de 3,28 miliarde de euro din REACT EU și asta, prin acte normative inițiate de MFE. Adică mai mult decât dublu față de ce stabilise Comisia Europeană. Adică o sumă enormă, fără justificare, promisă prin OUG. Din burtă, pentru că urma campania.

Mai mult, nicio structură din cadrul ministerului nu a fost consultată sau implicată în punerea în aplicare sau în elaborarea actelor oficiale care prevăd alocări bugetare prin intermediul acestui instrument. Practic, nu a existat vreo fundamentare pentru oricare dintre măsuri”, a mai precizat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Am reușit în aceste luni să negociem cu Comisia Europeană, la propunerea autorităților de management, o distribuire echilibrată a fondurilor pe care le stabilise și care să respecte și Regulamentul REACT EU și evident, să se încadreze în cele 1,32 miliarde de euro.

Cele 483,8 milioane euro pentru care am primit prima undă verde, aseară, se referă la:

  • 283,8 milioane euro pentru sănătate – dotări pentru spitale, centre sociale și școli, în contextul pandemiei COVID-19
  • 200 milioane euro pentru Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie

În următoarele săptămâni urmează aprobarea finanțărilor din REACT EU pentru anul 2021 și pentru:

  • Programul Operațional Competivitate – 550 milioane euro
  • Programul Operațional Capital Uman – 234 milioane euro
  • Programul Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – 56 milioane euro”, a mai precizat Cristian Ghinea (USRPLUS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *