Ghinioanele se țin lanț de copiii blocaţi de 13 zile într-o peşteră din Thailanda

Salvatorii au decis, joi, în urma unui control medical, că este prea periculos momentan să încerce să scoată grupul de 12 copii și antrenorul lor din peştera Tham Luang din nordul Thailandei deoarece starea lor fizică nu este suficient de bună, relatează CNN.

Doi dintre micuții fotbaliștii şi antrenorul suferă de extenuare şi malnutriţie. Membrii grupului sunt slăbiţi după aproape două săptămâni petrecute în intuneric, aproape nemişcaţi în zona noroioasă. Momentan, salvatorii încearcă să pompeze cât mai multă apă din peşteră pentru a putea să scoată grupul în siguranţă. Operaţiunea este îngreunată de ploaia continuă, care se va agrava în weekend, lucru care pune presiune pe echipele de salvare şi creează pericolul ca nivelul apei din peşteră să crească.

Deşi apa este pompată continuu, peştera este în continuare inundată şi singurul mod de a o traversa este înot. Salvatorii încearcă să monteze linii telefonice în peşteră pentru a le permite copiilor să discute cu părinţii lor, dar momentan nu au reuşit.

Un fost scafandru a murit în timp în timpul operaţiunilor de salvare

Un fost scafandru al Marinei Thailandeze care se oferise să ajute la salvarea celor 12 copii şi a antrenorului lor a murit, informează CNN. Samarn Unan a murit din cauza lipsei de oxigen în timp ce încerca să revină la un centru de comandă subteran, conform guvernatorului adjunct Passakorn Boonyalak.

Centrul de comandă este situat la doi kilometri distanţă în peşteră. Unan se întorcea după ce a livrat tuburi de oxigen în caverna unde erau prinşi băieţii şi a rămas fără aer în timp ce se afla sub apă.

„Scufundările sunt mereu pline de riscuri. Este posibil să fi leşinat dar va trebui să aşteptăm autopsia”, a declarat şeful Puşcaşilor Marini, Aphakorn Yookongkaew.

Echipele de salvare au început cursurile de înot şi scufundări cu cei 13 membri ai unei echipe de fotbal din Thailanda – 12 copii şi antrenorul lor – blocaţi de 13 zile într-o peşteră inundată. Peste 30 de scafandri au pătruns miercuri în peşteră, iar după un drum de trei ore, în care au străbătut patru kilometri, au reuşit să ajungă la victime și le-au dus medicamente şi alimente. Echipa de salvare este alcătuită membri ai forţelor speciale, din medici şi psihologi.

Prim-ministrul thailandez a declarat pentru Reuters că operaţiunea de scoatere din peşteră a copiilor este dificilă deoarece „spaţiul este îngust”. „Pentru recuperarea copiilor este nevoie de foarte mulţi oameni”, a afirmat şeful Guvernului.

Copiii şi antrenorul lor au fost daţi dispăruţi pe 23 iunie, când nu s-au mai întors dintr-o excursie de după antrenament. Ei au intrat în peşteră şi au rămas blocaţi după ce o ploaie torenţială a blocat tunelurile de ieşire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *