Google luptă împotriva extinderii dreptului „de a fi uitat“

Legile europene care acordă indivizilor dreptul „de a fi uitaţi“ online ar putea fi aplicate la nivelul domeniilor globale, nu doar la nivelul celor europene. Însă Google se opune din răsputeri, afirmând că extinderea acestei reglementări s-ar putea transforma într-un instrument de cenzură în regimuri „mai puţin democratice“, relatează BBC.

Curtea Europeană de Justiţie analizează în prezent situaţia, iar o decizie este aşteptată în 2019.

În acest timp, autoritatea franceză pentru protecţia datelor – Comisia Naţională pentru Informatică şi Libertăţi (CNIL) – se plânge de faptul că Google nu respectă drepturile cetăţenilor privind ştergerea informaţiilor.

Dreptul de a fi uitat pe internet a devenit lege în anul 2014, ca urmare a cazului spaniolului Mario Costeja, care a susţinut că detaliile învechite despre situaţia sa financiară ar trebui înlăturate de pe Google.

Atunci, Curtea Europeană de Justiţie a decis că informaţiile considerate „inexacte, inadecvate, irelevante sau excesive“ ar trebui să nu mai fie listate.

Deşi conţinutul rămâne online, acesta nu mai poate fi găsit prin căutarea pe internet a numelui unei persoane.

Respectivele link-uri sunt înlăturate în prezent la nivelul UE de către Alphabet Inc, iar din 2016 a fost restricţionat accesul la astfel de informaţii şi pe site-urile Google non-UE atunci când acestea sunt accesate din ţara UE în care se află persoana vizată de informaţii.

Începând din 2014, Google a primit peste 700.000 de cereri de scoatere din listă a unor informaţii care se regăsesc pe 2,7 milioane de adrese web, însă mai puţin de jumătate din cereri (44%) au fost soluţionate.

Marţi, în cursul unei audieri la Curtea Europeană de Justiţie, în faţa unui complet format din 15 judecători, Google şi-a susţinut în continuare cauza, relevă Bloomberg.

Compania americană insistă asupra faptului că extinderea dreptului „de a fi uitat“ la scară globală ar „interfera (într-un mod nesăbuit)“ cu libertatea de expresie şi informare a indivizilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *