Google te ascultă prin intermediul difuzoarelor inteligente

La mai bine de un an de la scandalul privind ascultarea utilizatorilor de către producătorii de difuzoare inteligente, Google este prins, din nou, cu urechea pâlnie.

Mai mulţi posesori ai lui Google Home, unul din difuzoarele inteligente comercializate de gigantul american, au realizat că acesta ascultă, în secret, ce se întâmplă într-o casă.

Asistentul digital integrat în Google Home a început la moment dat să emită, prin intermediul smartphone-urilor, notificări de siguranţă precum “Vezi că nu ai pornit alarma” sau “Atenţie, detectorul de incendiu nu funcţionează”.

Cum Google Home a observat aceste lucruri la produse care nu sunt smart, nefiind conectate la internet, concluzia logică a fost că difuzorul şi-a dat seama de stadiul acestora ascultând sunetele ambientale, scrie news.ro.

Dat de gol de comportamentul asistentului şi chestionat după ce numărul celor care au remarcat acest lucru a crescut pe Reddit, Google a recunoscut că, într-adevăr, este vorba de o funcţie de securitate care necesită ascultarea şi care a fost activată în urma unui update de software. Din greşeală, adaugă reprezentanţii companieii.

O astfel de funcţie se poate dovedi salvatoare de vieţi în anumite cazuri, însă ar trebui implementată transparent, comunicându-li-se utilizatorilor modul în care funcţionează şi ce înseamnă pentru intimitatea personală.

Noul incident vine după ce, anul trecut, a izbucnit un mare scandal când s-a aflat că asistenţi digitali, precum Alexa şi Siri, ascultă utilizatorii, iar înregistrările ajung la terţi angajaţi pentru îmbunătăţirea asistenţilor digitali.

Ulterior, au fost adăugate opţiuni prin care utilizatorii pot alege ca înregistrările lor să fie sau nu procesate de terţi – opţiuni care ar fi trebuit să existe de la bun început.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *