Grecia acuză Rusia de corupere a funcționarilor publici eleni

Atena acuză Moscova de mituirea funcționarilor săi de stat și de implicare în treburile interne ale statului elen. Ministrul elen de Externe a criticat Rusia pentru expulzarea a doi trimiși speciali greci, calificând măsura drept „arbitrară și răzbunătoare”.

Măsura a fost luată de Moscova după ce Atena a interzis patru diplomați ruși. Decizia statului elen a fost luată ca protest la acțiunile celor patru. Diplomații ruși au fost acuzați că încearcă să creeze o opoziție în sânul statului elen în ceea ce privește acordul dintre Atena și Skopje în reglementarea disputei privind denumirea fostei Republici Iugoslave a Macedoniei. Reglementarea acestei dispute deschide drumul guvernului de la Skopje pentru începerea negocierilor de aderare la NATO.

Atena a anunțat vineri că deciziile de expulzare a diplomaților dintre cele două țări sunt incomparabile. Mai mult decât atât, Moscova nu a putut aduce dovezi la învinuirile aduse diplomaților eleni.

„Vrem să le amintim prietenilor noștri ruși că nu putem tolera: a) mituirea unor funcționari de stat, b) subminarea politicii externe și c) implicarea în treburile noastre interne”, se arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Atena, citat de The Guardian..

Autoritățile elene au refuzat acordarea de vize pentru mai mulți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, care doreau să viziteze Muntele Athos. Grecii suspectează pe unii dintre reprezentanții BOR de acțiuni de spionaj.
Rapoartele serviciilor secrete au descoperit agenți ruși care încercau să mituiască funcționari de stat în vederea stopării Acordului dintre Atena și Skopje în privința denumiri Macedoniei.

De asemenea, diplomații ruși au fost acuzați de Grecia că au încercat să finanțeze grupuri naționaliste de extremă dreaptă prin intermediul asociațiilor culturale înființate prin prisma promovării celor două țări.

Imigranții ruși din Grecia, care sunt preponderent stabiliți în regiunea Alexandroupolis, un punct strategic din apropierea Mării Egee, au primit finanțări pentru a organiza proteste în ceea ce ține acordul dintre Atena și Skopje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *